احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰


آن چه در این مطلب پیش روی شماست، احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ است. قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در جلسه روز سه شنبه مورخ ۹/۱۲/۲۶ ۱۳۹ در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تصویب و متعاقب آن در جلسه مورخ ۹/۱۲/۲۷ ۱۳۹ شورای نگهبان به تصویب رسید.

همانطور که میدانید هر سال برخی ضوابط مالی و مالیاتی در قانون بودجه طرح میگردد و توسط مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان مورد تصویب قرار میگیرد.

که اطلاع از آنها برای عموم از جمله فعالان اقتصادی و افراد شاغل در حرفه حسابداری، حسابرسی و مالیاتی لازم و ضروری می باشد.


مهمترین تغییرات مالیاتی در بودجه ۱۴۰۰


از جمله مهم ترین تغییرات مالیاتی رخ داده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش ۵ درصدی نرخ مالیات عملکرد واحدهای تولیدی،
  • حذف معافیت ارزش افزوده برای فعالان در مناطق آزاد تجاری
  • افزایش نرخ طبقات ماده ۸۴ ق.م.م در ارتباط با محاسبه مالیات حقوق از ۲۵٪ به ۳۵٪
  • افزایش نرخ معافیت سالانه برای محاسبه مالیات حقوق و دستمزد،
  • اجرای قانون پایانه های فروشگاهی،
  • پیش بینی مالیات بر دارایی بابت املاک لوکس و خودرو های با ارزش بالاتر از مبلغ پیش بینی شده. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله « مالیات خانه لوکس » مراجعه نمایید.
  • اخذ مالیات بابت درآمد تبلیغات کاربران دنیای مجازی. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله « مالیات از بلاگر اینستاگرام » مراجعه فرمایید.
  • و اختیار به سازمان مالیاتی به منظور قطعی نمودن پرونده مالیات بر ارزش افزوده سنوات ۱۳۸۷ الی ۱۳۹۷ مودیانی که اظهارنامه ارزش افزوده خود را در موعد مقرر تسلیم نموده و تاکنون مورد رسیدگی قرار نگرفته اند، اشاره نمود.

در این مطلب سعی شده ضمن اشاره به موارد مهم احکام مالیاتی، طبقه بندی مناسب موضوعی نیز برای فهم بهتر صورت پذیرد. اجرای احکام مندرج در این قانون مربوط به سال ۱۴۰۰ است.


ضوابط مالیات بر ارزش افزوده


تبصره ۶ : یکی از احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰  مربوط به مالیات بر ارزش افزوده است.

ب-به وزارت امور اقتصادی و دارایی (سازمان امور مالیاتی کشور) اجازه داده می شود ظرف مدت یکسال، آن بخش از پرونده های مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده دوره های سنوات ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷، که اظهارنامه های خود را در موعد مقرر تسلیم نموده و تاکنون مورد رسیدگی قرار نگرفته اند،

با توجه به ضوابطی (از جمله نحوه انتخاب ) که به پیشنهاد سازمان امور مالیانی کشور ظرف مدت یک ماه بعد از ابلاغ قانون تهیه میشود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد، بدون رسیدگی قطعی نماید.

ت- در سال ۱۴۰۰ مناطق آزاد تجاری- صنعتی مشابه سرزمین اصلی مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده (VAT) خواهند بود.

ل- در معاملات پیمانکاری کار فرما موظف است همزمان با هر پرداخت، مالیات ارزش افزوده متناسب با آن را به پیمانکار پرداخت کند. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

تا زمانی که کارفرما مالیات بر ارزش افزوده را به پیمانکار پرداخت نکرده باشد، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است ضمن پاسخ به استعلام بانکها و موسسات مالی و اعتباری، دفاتر اسناد رسمی و سایر دستگاه های اجرائی، حق مطالبه آن از پیمانکار یا اخذ جریمه دیرکرد از وی را ندارد.

در مواردی که بدهی کار فرما به پیمانکار به صورت اسناد خزانه اسلامی پرداخت میشود در صورت درخواست پیمانکار، کارفرما موظف است این اوراق را عینا به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل دهد. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

سازمان امور مالیاتی کشور معادل مبلغ اسمی اوراق تحویلی را از بدهی مالیاتی پیمانکار کسر و اسناد مذکور را به خزانه داری کل کشور ارائه میکند. خزانه داری کل کشور موظف
است معادل مبلغ اسمی اسناد خزانه تحویلی را به عنوان وصولی مالیات منظور کند.

ک- مادامی که لایحه دایمی شدن مالیات بر ارزش افزوده لازم الاجرا نشده باشد، سهم هر یک از دستگاه های ذینفع از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۰ ۱۴۰ مطابق با قانون سال ۹ ۱۳۹ است. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

د- مالیات و عوارض ارزش افزوده دریافتی از واحدهای تولیدی و پیمانکاران طرح (پروژه)های واقع در استان به حساب استان با رعایت اجزای (۱) و (۲) ماده (۶) قانون برنامه ششم توسعه محل استقرار واحد تولیدی منظور میشود.

سازمان امور مالیاتی مکلف است پرونده های واحدهای تولیدی و خدماتی با شخصیت حقیقی یا حقوقی دارای یک محل فعالیت را که محل استقرار واحد تولیدی یا خدماتی آنها در استان محل استقرار دفتر مرکزی آنها نیست، به اداره کل امور مالیاتی استان محل استقرار واحد تولیدی و خدماتی ارسال نماید.

مالیات و عوارض بر ارزش افزوده واحدهای خدماتی ملی به نسبت سهم هر استان از جمعیت کشور، به حساب خزانه استان ذیربط واریز می شود.

سازمان امور مالیاتی موظف است گزارش عملکرد این بند را در مقاطع سه ماهه به دیوان محاسبات کشور ارائه کند. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

ه- مطابق ماده (۱۲) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) به هر یک از وزارتخانه های نفت و نیرو از طریق شرکتهای تابعه ذیربط اجازه داده میشود ، ماهانه از هر واحد مسکونی مشترکان گاز مبلغ دو هزار (۲۰۰۰) ریال،

از هر واحد مسکونی مشترکان برق مبلغ یک هزار (۱۰۰۰) ریال و از هر یک از واحدهای تجاری مشترکان گاز و برق مبلغ ده هزار (۱۰۰۰۰) ریال اخذ و به حساب درآمد عمومی موضوع ردیفهای ۱۶۰۱۸۵ و ۱۶۰۱۸۶ جدول شماره (۵) این قانون نزد خزانه داری کل کشور واریز کنند.

برای مشترکان روستایی، مبالغ فوق الذکر معادل پنجاه درصد (٪۵۰) می باشد. وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

و- در اجرای ماده (۶) قانون کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با مشارکت بخش غیردولتی مصوب ۱/۲۰ /۹ ۱۳۹، وزارت امور اقتصادی و دارایی از طریق سازمان امور مالیاتی کشور موظف است یک در هزار ارزش مواد اولیه،

قطعات و کالاهایی که تمام یا قسمتی از آنها قابل بازیافت است را اخذ کرده و منابع حاصله را به ردیف درآمدی شماره ۱۶۰۱۸۹ واریز نماید.

فهرست مواد اولیه، قطعات و کالاها فوق لذکر حداکثر دوماه پس از ابلاغ این قانون، توسط سازمان محیط زیست تعیین و اعلام میشود. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

تولیدکنندگان و واردکنندگانی که با تأیید سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به بازیافت پسماند حاصل از مواد اولیه، قطعات و کالاهای خود اقدام نموده اند، مشمول این عوارض نمی شوند.

منابع وصولی تا سقف ده هزار میلیارد ریال از محل ردیف شماره ۳۹-۰ ۰ ۰ ۵۳۰ جدول شماره (۹) این قانون در اختیار وزارت کشور قرار می گیرد تا پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور برای بازیافت پسماندهای حاصل از کالاهای مزیور ( ایجاد تأسیسات منطقه ای تبدیل پسماند به مواد و انرژی )

با اولویت مشارکت بخش خصوصی و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست مصرف شود. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

دستورالعمل شناسایی نحوه رسیدگی و تشخیص مطالبه و وصول توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه و پس از تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی ابلاغ می شود.

احکام مالیاتی بودجه 1400

ضوابط مالیات حقوق و دستمزد


یکی از احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ موضوع ضوابط مالیات حقوق و دستمزد است.

تبصره ۱۲ بند الف :

سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۰ ۱۴۰ مبلغ چهارصد و هشتاد میلیون ریال تعیین می شود.

نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایا ( به استثنای قضات و مشمولین تبصره های (۱) و (۲) ماده (۸۷) قانون مالیاتهای مستقیم و با رعایت ماده (۵) قانون اصلاح پاره ای از مقررات مربوط به ؛

پایه حقوق اعضای رسمی هیات علمی ( آموزشی و پژوهشی) شاغل و بازنشسته دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی مصوب  ۱۳۶۸/۱۲/۱۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی) و کارانه به شرح زیر می باشد:

 

سبت به مازاد تا نرخ
۴۸۰,۰۰۰,۰۰۰ ۹۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۰ درصد
۹۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱,۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵ درصد
۱,۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۱۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲۰ درصد
۲,۱۶۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲,۸۸۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲۵ درصد
۲,۸۸۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳,۸۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰ درصد
۳,۸۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۵ درصد

ضوابط مالیات کاربران فضای مجازی


تبصره ۶ بند ذ- در آمدهای کاربران دارای ۵۰۰ هزار دنبال کننده در رسانه های کاربرمحور از محل تبلیغات مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود.

سازمان امور مالیاتی مکلف است ظرف دو ماه از لازم الاجرا شدن این بند دستورالعمل اجرایی مربوط به اخذ مالیات از درآمدهای کاربران حرفه ای رسانه های کاربر محور از محل تبلیغات را تهیه و به تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی برساند.

سازمان امور مالیاتی مکلف است لیست مؤدیان مالیاتی و خوداظهاری تهیه شده توسط آنها را تهیه و در سایت سازمان در منظر عموم قرار دهد. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )


مشوق صادرات


تبصره ۶ بند ق ۷- برخورداری از معافیت های مالیاتی برای درآمدهای حاصل از صادرات کالاها و خدمات و هرگونه جایزه و مشوق های صادراتی منوط به بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور است.

تبصره ۶ بندث- درآمد حامصل از صادرات مواد معدنی فلزی- غیرفلزی، محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام در تمام نقاط کشور مشمول مالیات می شود.

تعریف و فهرست مواد خام و نیمه خام مذکور به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های امور اقتصادی و دارائی، صنعت، معدن و تجارت و اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران تهیه میشود و ظرف مدت سه ماه پس از تصویب این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.


ضوابط مالیات مشاغل


میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده ۵۷ قانون مالیات های مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم سالانه به مبلغ سیصدو شصت میلیون ریال تعیین می شود. ( احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ )

تبصره ۶ بند ع۱- عبارت “ده برابر در متن تبصره ماده ( ۰ ۱۰) قانون مالیات های مستقیم با اصلاحات و الحاقات بعدی آن برای عملکرد سال ۹ ۱۳۹ به عبارت ” سی برابر” اصلاح می شود.


ضوابط مالیات بر املاک و خودروی گران قیمت


تبصره ۶ بندخ- در سال ۰ ۱۴۰ واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گران قیمت به شرح بندهای زیر مشمول مالیات بر دارایی (سالانه) می شوند:

واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گران قبمت ( با احتساب عرصه و اعیان ) با ارزش روز معادل یکصد میلیارد ریال و بیشتر به نرخهای زیر :

 

سبت به مازاد تا نرخ
۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ یک در هزار
۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ دو در هزار
۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ سه در هزار
۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ چهار در هزار
۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ پنج در هزار

در محاسبه مالیات موضوع این بند، هر واحد مسکونی و باغ ویلا یک مستغل محسوب و جداگانه مشمول مالیات می باشد.

۲- موارد زیر مشمول این مالیات نمی باشند.

۱-۲- واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای در حال ساخت
۲-۲- واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای در سال تملک

۳- وزارتخانه های راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شهرداری ها موظفند امکان دسترسی برخط ( آنلاین ) به اطلاعات مالکیت املاک مورد نیاز سازمان امور مالیاتی کشور در حوزه اماکن را در اختیار این سازمان قرار دهند.

سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است نسبت به تعیین دارای یهای مشمول و ارزش آنها حداکثر تا پایان خردادماه سال ۰ ۱۴۰ اقدام کند و مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند.

۴- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند مالیات سالانه مربوط به هر یک از واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای تحت تملک خود و افراد تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۰ پرداخت نمایند.

ثبت نقل و انتقال املاکی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع گردیده است، قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است، متخلف از حکم این جزه در پرداخت مالیات متعلقه مسؤولیت تضامنی دارد.

آیین نامه اجرائی این بند توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی ( سازمان امور مالیاتی کشور ) حداکثر تا پایان خردادماه سال  ۱۴۰۰ تهیه میشود و به تصویب هیات وزیران میرسد.

تبصره ۶ بندق ۱۰- دولت موظف است بیست درصد از درآمدهای حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت را از محل ردیف شماره ۷۹-۰ ۰ ۰ ۵۳۰ بابت تامین مسکن مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی هزینه نماید.

تبصره ۶ بند ش کلیه مالکین ( اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین دارای شماره انتظامی شخصی به نام خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل که در پایان سال ۱۴۰۰ مجموع ارزش آنها بیش از ده میلیارد ریال باشد به شرح زیر مشمول مالیات سالانه خودرو می باشند :

 

 

سبت به مازاد تا نرخ
۱۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۱۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ یک در صد
۱۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۳۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ دو در صد
۳۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ۴۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ سه در صد
۴۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ چهار در صد

ماخذ محاسبه مالیات خودرو موضوع این بند قیمت روز انواع خودرو با توجه به تاریخ ساخت یا واردات آن است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تا پایان سال ۱۳۹۹ تعیین و اعلام می شود.

ماخذ مزبور برای انواع خودرو که بعد از اعلام سازمان تولید یا وارد می شوند، بلافاصله پس از تولید یا واردات آن توسط سازمان مزبور تعیین و اعلام خواهد شد.

سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است نسبت به تعیین دارایی های مشمول و ارزش آنها حداکثر تا پایان خرداد ماه سال ۰ ۱۴۰ اقدام کند و مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند.

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودرو های تحت تملک خود و افراد تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن ماه سال ۰ ۱۴۰ پرداخت نمایند.

ثبت نقل و انتقال خودرو هایی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع گردیده است قبل از پرداخت بدهی مالیانی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است.

متخلف از حکم این بند در پرداخت مالیات متعلقه مسئولیت تضامنی دارد

آیین نامه اجرایی این بند توسط وزارت امور اقتصاد و دارای ی تهیه می شود و حداکثر تا پایان خرداد ماه سال ۰ ۱۴۰ به تصویب هیات وزیران می رسد.


مالیات خانه های خالی


یکی از احکام مالیاتی بودجه ۱۴۰۰ موضوع مالیات بر خانه های خالی است.

تبصره ۶ بند ط۲- سازمان امور مالیاتی مکلف است در مورد مالیات بر خانه های خالی موضوع ماده (۵۴) مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، تا پایان دی ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به اعلام مالیات متعلق به مالکین واحدهای مشمول این ماده اقدام نماید.

اشخاص مشمول مکلف به پرداخت مبالغ مذکور تا یک ماه پس از اعلام سازمان امور مالیاتی خواهند بود.


مالیات تکلیفی


تبصره ۶ بند ح۱ – کلیه مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریه ها و شرکتهای دولتی مکلفند ده درصد از حق الزحمه یا حق العمل پزشکی پزشکان که به موجب دریافت وجه صورتحسابهای ارسالی به بیمه ها و یا نقدا از طرف بیمار پرداخت میشود

به عنوان على الحساب مالیات کسر کنند و به نام پزشک مربوط تا پایان ماه بعد از وصول مبلغ صور تحساب به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.

مالیات على الحساب این بند شامل کلیه پرداختهایی که به عنوان درآمد حقوق و کارانه مطابق جزء (۲) بند (الف) تبصره (۱۲) این قانون پرداخت و مالیات آن کسر میشود، نخواهد بود.

حکم ماده (۱۹۹) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۲/۳ /۶ ۱۳۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی در اجرای این بند جاری میباشد.