اینترنت ماهواره ای


شورایعالی فضای مجازی اعلام کرده‌ که برای مواجهه با فناوری اینترنت ماهواره ای کارگروهی تشکیل داده تا با تدابیری از خدشه‌دار شدن حکمرانی فضای مجازی کشور جلوگیری شود.

اینترنت ماهواره ای به‌عنوان پدیده‌ای جدید در حال فراگیر شدن در جهان است و به همین‌خاطر مثل همه پدیده‌های جدید دیگر قرار است با کارگروه برای مواجهه و صدور مجوز برای استفاده در کشور روبه‌رو شود.


ارزانی؛ راه مقابله با اینترنت ماهواره ای


طی ماه‌های اخیر به صورت عملیاتی کاربران امکان استفاده از اینترنت ماهواره‌ای شرکت اسپیس‌ایکس را پیدا کرده‌اند و دیگر این ماجرا یک ایده تئوری به‌حساب نمی‌آید. ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی در واکنش به رقابت شرکت‌های جهانی برای ارائه خدمات این نوع اینترنت جدید گفته است:

برای آنکه با ورود این فناوری، حکمرانی فضای مجازی کشور خدشه دار نشود، باید تدابیری صورت داد. او خبر از قانونگذاری در حوزه اینترنت ماهواره ای برای کاربران و لزوم دریافت مجوز برای ارائه‌دهندگان این نوع اینترنت داده است. ما با این موضوع مواجه هستیم که منظومه‌های ماهواره‌ای در حال آمدن هستند و با آمدن آنها، ممکن است که یکباره کل شبکه ملی اطلاعات زیر سؤال برود.

او با بیان اینکه کارگروهی در مرکز ملی فضای مجازی برای مواجهه با خدمات اینترنت ماهواره‌ای تشکیل شده است، معتقد است که برای مواجهه با این فناوری راه‌حل‌های مختلفی وجود دارد که آن را بررسی و پیگیری می‌کنیم.


تدوین مقررات، پیش از مواجهه


معمولا در کشور ما تا موضوعی به معضل تبدیل نشود، فکری برای آن نمی‌شود، اما از قرار معلوم ، این بار قرار است قبل از ورود اینترنت ماهواره ای برای آن برنامه ریزی کنند تا با مشکلات کمتری مواجه شویم.

یکی از این اتفاقات که قرار است رخ دهد این است که برای شرکت‌هایی که قصد دارند خدمات اینترنت ماهواره ای ارائه دهند، مقرراتی تدوین و یک سری مجوز صادر شود.


تقویت و ارزان شدن اینترنت ثابت


فیروزآبادی علاوه بر حوزه تنظیم مقررات، از سلسله تدابیری مثل تقویت و ارزان کردن شبکه اینترنت ثابت کشور در مرکز ملی فضای مجازی خبر داد. متأسفانه شبکه ثابت اینترنت در سال‌های گذشته توسعه مناسبی پیدا نکرده و وزارت ارتباطات در این باره کوتاهی کرده و مقصر است.


ارزانی؛ راه مقابله با اینترنت ماهواره ای


در این حوزه شبه انحصار مخابرات را در مقابل شرکت‌های FCP داریم و در بخشی از قسمت‌های شبکه، مانند کابل، شاهد انحصار هستیم. در این راستا باید انحصار شکسته شود. او همچنین برای مقابله با اینترنت ماهواره ای، بر لزوم ارائه خدمات متنوع، ارزان‌تر و مناسب‌تر تاکید کرد.


دسترسی به اینترنت حتی بدون آنتن موبایل


چندین شرکت در جهان، رقابت تنگاتنگی برای ارائه سرویس اینترنت ماهواره ای دارند. برای استفاده از این نوع اینترنت تنها به یک دیش کوچک ۵۰ سانتی‌متری و یک روتر و منبع تغذیه نیاز است.

در هر کجای جهان که این تجهیزات وصل شوند دیش به‌صورت خودکار خودش جهت‌یابی به سمت بهترین ماهواره را انجام می‌دهد و چند دقیقه پس از روشن شدن امکان وصل شدن به روتر وای‌فای توسط موبایل، لپ تاپ یا تجهیزات دیگر برای استفاده از اینترنت حتی در نقاطی که موبایلی آنتن نمی‌دهد وجود دارد.

در آزمایش‌های انجام شده کاربران با وصل کردن منبع تغدیه مثلا به باتری خودروی خود در مناطق دور‌افتاده جنگلی که موبایل هم آنتن نمی‌دهد توانسته‌اند سرعت دانلود بیشتر از ۱۲۰ مگابیت بر ثانیه را با اینترنت ماهواره‌ای اسپیس ایکس به نام استارلینک تجربه کنند.

برای این نوع اینترنت شرکت‌های فناوری از استقرار تعداد زیادی ماهواره کوچک در مدار زمین استفاده می‌کنند. هم‌اکنون به‌عنوان نمونه تنها بخش کوچکی از ماهواره‌های منظومه اسپیس ایکس پرتاب شده و با تکمیل این ماهواره‌ها احتمالا سرعت بسیار بالاتری توسط کاربران تجربه خواهد شد.


هزینه اینترنت ماهواره ای


این که ادعا می‌شود هزینه اینترنت ماهواره ای رایگان است، حرف بیهوده‌ای است. شاید این اینترنت در خارج از ایران نسبت به سرعتی که ارائه می‌دهد، هزینه زیادی نداشته باشد، اما در کشور ما هزینه اشتراک آن نسبت به قیمت اینترنت بسیار بالاست.

برای اتصال به ماهواره‌های استارلینک که اینترنت ارائه می‌کنند، نیاز به پایانه‌ای به اندازه جعبه پیتزاست که تهیه آن بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار هزینه خواهد داشت، همچنین جدای از هزینه این پایانه، هم اکنون برای اشتراک ماهانه استفاده از این اینترنت هزینه‌ای حدود ۸۰ دلار در نظر گرفته اند که با دلار ۲۵ هزار تومانی ماهانه چیزی حدود دو میلیون تومان خواهد شد. البته به احتمال زیاد پرداخت این مبلغ در ایران به دلیل تحریم‌ها مقدور نخواهد بود.