علایم کرونای دلتا
با ورود ایران به پیک پنجم کرونا و شیوع نوع جدیدی از کرونا بهتر است با علایم کرونای دلتا بیشتر آشنا شویم تا به موقع به درمان و قرنطینه اقدام نماییم.
بنا به گفته دکتر زالی رییس ستاد کرونا، در مورد کرونای دلتا میزان منفی کاذب نسبت به بقیه سویهها خیلی بالاتر است.
علایم کرونای دلتا در اکثر افراد به صورت آبریزش بینی، گرفتگی بینی و علائم سرفه، سرفههای منقطع یا متناوب، تب، تبهای متناوب و تبهایی که نوسان دارد، ترکیب توأمان علائم گوارشی و کاهش اشتها بسیار شایع است.
وی افزود : براساس آخرین تحلیلها و گمانه زنیهای ما حداقل تا انتهای هفته تغییری در شاخصهای رو به رشد در حوزه سرپایی و بستری نخواهیم داشت، سویه غالب الان در تهران سویه دلتاست. به همین دلیل افراد جامعه بایستی با علایم کرونای دلتا آشنا باشند.
اینها یک بخش بستگی به رعایت شیوه نامههای بهداشتی دارد و متأسفانه تهران مثل همه کشور است، امروز در کشور متوسط اعلامی رعایت شیوه نامهها به ۴۸ درصد تقلیل پیدا کرده و در تهران هم ۵۰ تا ۵۲ درصد است و نسبت به هفته قبل متأسفانه تقلیل قابل توجه داریم.
او افزود: هر موقع که یک همخوانی پیوستهای بین میزان رعایت شیوه نامههای بهداشتی و افزایش بار بیماریها داریم با توجه به اینکه ما در طول ۲۴ ساعت گذشته بالغ بر ۱۷ هزار بیمار مراجعه سرپایی داشتیم که ۱۳ هزار نفر آنها به بخش سرپایی درمان ما مراجعه کردند.
این هفته هم رشد قابل توجهی در بستری بیمارستانها پیش بینی میشود و ۱۰ تا ۱۲ درصد ما رشد بستری در طول این هفته داشتیم و ۷ هزار و ۴۰۰ بیمار بستری در تهران با تشدید کووید ۱۹ داریم.
زالی تصریح کرد: به هر حال متأسفانه به رغم همه تلاشهایی که داریم شتاب بستری خیلی قابل توجه است.
فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونا کلانشهر تهران افزود: یک بخش آن به خاطر خود ماهیت این سویه دلتاست که سرایت پذیری خیلی بالایی را دارد و گاهی اوقات تا ۶۰ درصد سوش آلفا و تا دو برابر سوش کلاسیک ووهان سرعت پذیری بالاتری دارد.
و نکته دوم بالاخره همان بحث تنزل در رعایت شیوه نامههای بهداشتی است و یک بخشی هم تأخیر در فرآیند واکسیناسیون عمومی است که آن هم به میزان ابتلا کمک شایان توجهی خواهد کرد.
زالی گفت: این سه مورد، عوامل اصلی است منتهی از آن جهت که در حال حاضر به خصوص در طول هفته جاری اکثر کسانی که به ما در بیمارستان برای بستری مراجعه کردند افرادی هستند که به یک خانواده تعلق دارند.
پیش از این در خیزهای قبلی یک فردی از خانواده میآمد، مبتلا بود بستری میشد و سایر افراد خانواده شدت کمتر بیماری را داشتند، اما الان خانوادگی شده است.
او ادامه داد: خانوادهها میزان ابتلا و شدت و وخامت بیماری شان هم از یک شدت همگن تری برخوردار است یعنی ما مجبوریم یک دفعه از یک خانواده پنج نفر را همزمان بستری کنیم.
چون در بسیاری از خانوادهها افراد پرخطری وجود دارند که در سنین بالایی هستند یا بیماری زمینهای دارند و این شکل گیری خوشههای خانوادگی بسیار خطرناک میتواند باشد و مرگ و میر را میتواند به طور چشمگیر در استانهای مختلف از جمله تهران افزایش دهد.
آخر هفته گذشته در بالاترین میزان مرگ و میرها در تهران ۶۹ نفر در روز بوده و موارد مثبت قطعی بوده است، ولی این عدد میتواند تغییر کند حتماً در هفته جاری، چون مرگ و میز مستحضرید بین ۱۰ روز تا ۱۴ روز نسبت به بستری با تأخیر خودش را نشان میدهد.
البته یک الگویی در کشور الان دیده میشود و آن هم این است که یک مقداری عدم توازن بین میزان بستری و میزان مرگ و میر وجود دارد.
برخلاف انتظار میزان مرگ و میر در تناسب با میزان بستری نیست شاید به خاطر همین تأخیری است و شاید هم در برخی از مقالات اخیر آمده است سویه دلتا، چون سرعت پذیری بالایی دارد ضرورتاً منجر به افزایش مرگ و میر نمیشود.
او درباره اینکه موج پنجم تا کی ادامه دارد هم گفت: حداقل تا دو هفته دیگر پیش بینی میکنم استمرار داشته باشد و تا انتهای این هفته تهران شرایط قرمز بودن را حفظ میکند و در روزهای آینده افزایش بستری را خواهیم داشت.
متأسفانه تا زمانی که میزان مراجعان سرپایی کاهش نیابد، در بستری و مرگ و میر تغییر ایجاد نمیشود.
او درباره تشابه علایم کرونای دلتا با علایم سرماخوردگی گفت: در شرایط شیوع کرونا هرگونه بروز علائمی که در آن بیماری دیده میشود باید به حساب آن بیماری همه گیری گذاشته شود.
اگر امروز یک فردی مراجعه میکند با علائم سرماخوردگی باید فکر کند که کرونا گرفته است مگر اینکه خلافش ثابت شود و بعد تشخیصهایی مثل سرماخوردگی و حساسیتهای فصلی اینها میتواند باشد.
فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونا کلانشهر تهران افزود: بنابراین در کرونا سویه دلتا متأسفانه آزمایشهای پی سی آر در آن بیشتر از سایر سویهها منفی است یعنی فرد ممکن است حتی علایم کرونای دلتا داشته باشد و فکر کند، چون پی سی آرش منفی است، نگرفته است.
زالی گفت: متأسفانه در مورد دلتا میزان منفی کاذب نسبت به بقیه سویهها خیلی بالاتر است یعنی آن چیزی که در بالینی مهم است علائم بالینی فرد است.
یکی از علایم شایع در این سویه ، علائم تنفسی فوقانی است . در گذشته در سویههای قبلی وقتی کسی با علائم آبریزش بینی میآمد ما آن راکرونا نمیدانستیم و امروز برعکس است.
یعنی یکی از شایع ترین علایم کرونای دلتا، آبریزش بینی، گرفتگی بینی و علائم سرفه، سرفههای منقطع یا متناوب، تب، تبهای متناوب و تبهایی که نوسان دارد، ترکیب توأمان علائم گوارشی، یعنی خیلی از مریضها میآیند با درد شکم همراه با علائم تنفسی، با اسهال و استفراغها و حالت تهوع، کاهش اشتها جزو علائم نسبتاً شایعی است.
یکی دیگر از علایم کرونای دلتا، سردرد است که نسبت به سایر موارد شیوع بالاتری دارد. یکی دیگر از علایم کرونای دلتا، دردهای پراکنده مفصلی و عضلانی در سویه دلتا نسبت به سویه های دیگر بیشتر است.
سرگیجه و علائمی از قبیل اختلال در افراد مسن و مواردی که الان داریم میبینیم در افرادی که دیابت یا فشار خون دارند در سویه دلتا دیدیم که کنترل دیابت شان مشکلتر میشود یا فشارخون هایشان ممکن است نوسانهای جدی تری داشته باشد.
دلتا گروههای سنی زیر ۲۰ سال را عمدتا بیشتر از سایر سوشها گرفتار میکند و همین الان هم یکی از گروههایی که در جامعه تهران خیلی میزان بالای ابتلا را در خود نشان میدهد گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال است که معمولاً در سوشهای قبلی ما کمتر ما شاهد بروز این بیماری بودیم.
او گفت: در زیر ۱۰ سال هم میزان درگیری الان در تهران به ۴ و ۸ دهم درصد رسیده که قبلاً یک و ۲ دهم درصد بوده، بنابر این همه اینها مختصات سوش دلتاست.
ثبت ديدگاه