مالیات بر عایدی سرمایه


حتما در روزهای اخیر عبارت مالیات بر عایدی سرمایه به گوشتان خورده است. به نظر می رسد دولت با ارائه لایجه ای به مجلس قصد دارد تا بر عایدی سرمایه مردم مالیات اخذ کند. چنانچه می خواهید بدانید که مالیات بر عایدی سرمایه چیست با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.


تعریف مالیات بر عایدی سرمایه


مالیات بر عایدی سرمایه یا CGT (Capital Gains Tax) بدین معناست که دولت بر درآمد حاصل از سرمایه گذاری در تملک دارایی های سرمایه ای مالیات وضع می کند.

به عبارت ساده تر مالیات بر عایدی سرمایه نوعی از مالیات محسوب می‌شود که بر سود ناشی از انتقال اموال غیر مولد اعمال می‌شود. در واقع در این نوع مالیات، افراد از سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک خود مالیات پرداخت می‌کنند.


یک مثال ساده برای آشنایی با مالیات بر عایدی سرمایه


مثال ساده برای آشنا شدن با مالیات از عایدی سرمایه این است که فرض کنید شما مسکنی را سال گذشته به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان خریداری کرده‌اید و حال قصد فروش آن را دارید. مشتری مسکن شما را به قیمت ۱۲۰ میلیون تومان خریداری می‌کند. در این میان شما ۲۰ میلیون تومان از فروش مسکن خود سود کرده‌اید. حالا باید برای این ۲۰ میلیون تومان که عایدی مسکن است، مالیات پرداخت کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله « مالیات بساز بفروشی » مراجعه نمایید.


مالیات بر عایدی سرمایه در ۱۸۷ کشور اجرا می شود


در اهمیت مالیات بر عایدی سرمایه همین بس که گفته شود حدود یک قرن از معرفی مالیات بر عایدی سرمایه در جهان می گذرد اما سرعت گسترش این نوع مالیات در ۵۰ سال اخیر خیره کننده بوده است.

در سال ۱۹۱۳ ایالات‌ متحده آمریکا برای اولین بار مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا گذاشت. تا سال ۱۹۶۵ این کشور، تنها کشوری بود که قانون مجزا و کاملی برای مالیات ستانی از عایدی سرمایه داشت تا اینکه در این سال، جهش قیمت مسکن در انگلیس باعث شد تا این کشور نیز به صورت رسمی این نوع مالیات را تصویب و اجرا کند.

بر اساس آمارهای موجود تا سال ۲۰۰۱ تنها ۱۱۴ کشور از عایدی سرمایه مالیات اخذ می کردند اما این تعداد طبق آمار در پایان سال ۲۰۱۷ به ۱۸۷ کشور افزایش یافته است.


اولین تجربه ایران در مالیات ستانی از عایدی سرمایه به دهه ۶۰ باز می گردد


در ایران نیز مالیات بر عایدی سرمایه در دهه ۶۰ شمسی به اجرا درآمد اما به دلیل پاره ای از مشکلات اجرای این نوع مالیات متوقف شد. در چند سال اخیر به دلیل کاهش درآمدهای نفتی از یک سو و همچنین افزایش سوداگری در بازارهای مختلف از جمله ارز، طلا، سکه، مسکن و خودرو از سوی دیگر، دوباره موضوع مالیات ستانی از عایدی سرمایه مطرح شده است.

برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص مالیات ناشی از ارز و سکه و طلا می توانید به مقاله « مالیات از دلالان مسکن ، خودرو و ارز » مراجعه نمایید.


 نرخ مالیات از عواید سرمایه در کشورها مختلف چند است؟


نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای مختلف متفاوت است اما دانمارک با اخذ ۴۲ درصد مالیات از عواید سرمایه، بالاترین نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در دنیا را دارد. این نرخ در آمریکا و انگلستان حدود ۲۸ درصد، در آلمان و استرالیا حدود ۲۵ درصد و در کانادا حدود ۲۲ درصد است.


مزایای مالیات ستانی از عایدی سرمایه چیست؟


کارشناسان مزایای زیادی را برای اخذ مالیات از سرمایه بر شمرده اند اما مهمترین مزایا عبارتند از:

  • کاهش اختلاف طبقاتی و توزیع عادلانه تر درآمد
  • کاهش نوسانانت قیمتی در بازارهای مختلف و قابل پیش بینی شدن قیمت
  • کاهش نرخ تورم
  • سوق سرمایه های به بخش های اقتصادی و مولد
  • کاهش فرارهای مالیاتی