ماینینگ با پنل خورشیدی


ماینینگ با پنل خورشیدی راه حلی است که برای کاهش فشار ناشی از استخراج ارز دیجیتال ( ماینینگ ) بر شبکه برق کشوری مطرح شده است.

از آنجا که ایران کشوری است که تعداد روزهای آفتابی زیادی دارد به نظر میرسد ماینینگ با پنل خورشیدی راه حل مناسبی برای کاهش فشار بر شبکه برق باشد.

بر اساس آنچه که وزارت نیرو اعلام کرده، از سویی به افراد اعلام شده که می‌توانند در صورت مشاهده ماین کردن غیرقانونی آن را اطلاع دهند.

و از سوی دیگر بحث استفاده از انرژی تجدیدپذیر مانند ماینینگ با پنل خورشیدی به عنوان گزینه جدید مطرح است که باید برای اجرای آن برنامه ریزی جدید داشت.

برای افراد عادی احتمالا جز مشاهده مستقیم ماینر، راه دیگری وجود ندارد اما در شبکه برق وقتی یک واحد مسکونی یا اداری ماینر نصب می‌کند از نظر میزان بار مصرفی، مشخص می‌شود و وزارت نیرو می‌تواند این موضوع را رصد کند.

البته برخی افراد از ماینرهای کوچک استفاده می‌کنند که مصرف برقشان در حد کولرهای گازی است اما در نهایت با رصد دقیق امکان پیگیری این موضوع نیز وجود دارد.


فواید ماینینگ با پنل خورشیدی در ایران


بیشتر کشورهای شناخته شده برای ماینینگ مانند چین، ایسلند و کانادا بیشتر برق مورد نیاز دستگاه‌های استخراج فعال در کشورشان را به صورت تجدیدپذیر و سبز تامین می‌کنند.

کشور پیشرو در استخراج ارز دیجیتال، یعنی چین به سبب دارا بودن سدهای فراوان، از انرژی برق آبی برای استفاده در صنعت ماینینگ بهره می‌گیرد.

ایسلند و کشورهای اسکاندیناوی نیز به دلیل دارا بودن انرژی ارزانی که از فعالیت‌های زمین‌گرمایی در این منطقه تولید می‌شود و با توجه به آب و هوای سردی که دارند، به بهشت استخراج‌کنندگان معروفند.

کشور ما به لطف منابع نفت و گاز فراوانی که در اختیار دارد، برق نسبتا ارزانی را در اختیار مشترکین شبکه خود قرار می‌دهد.

با توجه به این حقیقت که تعرفه برق ماینینگ در ایران نسبت به سایر کشورها کمتر است، باز هم ماینینگ یک ماجراجویی پرهزینه و پرریسک به شمار می‌آید.

فراگیر شدن ماینینگ به عنوان یک روش کسب درآمد سبب شده تا علاوه بر گسترش آن در مقیاس صنعتی، برخی از استخراج‌کنندگان کوچک نیز به سمت استفاده از پنل خورشیدی متمایل شوند.

اما آیا راه‌اندازی یک سیستم تولید انرژی خورشیدی از لحاظ اقتصادی به صرفه است؟

ایران با وجود ۳۰۰ روز آفتابی در سال در بیش از دو سوم مساحت خود و متوسط تابش ۴.۵ الی ۵.۵ کیلووات ساعت بر مترمربع در روز، یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینه‌ی انرژی خورشیدی است.

با توجه به استانداردهای بین‌المللی اگر میانگین انرژی تابشی خورشید در روز بالاتر از ۳٫۵ کیلووات ساعت در مترمربع باشد استفاده از سیستم‌های خورشیدی اقتصادی و مقرون به صرفه است.

همان طور که می دانیم سیستم‌های برق خورشیدی به دو دوسته متصل به شبکه (On Grid) و جدا از شبکه (Off Grid) تقسیم می‌شوند. در سیستم متصل به شبکه، برق تولید شده از انرژی خورشید به شبکه برق سراسری تزریق خواهد شد.

اما در سیستم جدا از شبکه، برق تولید شده از پنل خورشیدی، وارد باتری شده و در آن ذخیره می گردد و برق مورد نیاز کاربر برای مصارف مورد نظرش را تامین می‌کند.

بنابراین در صورت به صرفه نبودن ماینینگ با پنل خورشیدی، می‌توانید از انرژی تولید شده برای مصارف خانگی استفاده کنید و حتی مازاد آن را به سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی ایران (ساتبا) بفروشید.

لازم به ذکر است که عمر مفید سیستم‌های خورشیدی حدود ۲۵ الی ۳۰ سال است.

ماینینگ با پنل خورشیدی


مشکل ماینینگ با پنل خورشیدی چیست ؟


مشکل اصلی ماینینگ با پنل‌ خورشیدی این است که در طول روز تنها چند ساعت امکان به وجود آوردن برق دارند اما ماینرها به شکل دائم از شبکه استفاده می‌کنند.

در این مسیر عقد قراردادهای مشخص و تعهد به تامین انرژی می‌تواند هم موضوع را شفاف کند و هم مشکلی برای استخراج ارز ایجاد نکند.

در حال حاضر دارندگان پنل‌های خورشیدی برق خود را در اختیار شبکه برق می‌گذارند اما امکان آن وجود دارد که این انرژی در اختیار استخراج کنندگان و برای ماینینگ با پنل خورشیدی قرار گیرد.

البته باید در این زمینه قراردادهایی شفاف، شرایط را مشخص کند و قوانین لازم وجود داشته باشد.

در زمینه انرژی خورشیدی هنوز زیرساخت‌های کافی نداریم و اگر بنا باشد به شکل گسترده‌تری از این گزینه استفاده شود، باید در ابتدا زیرساخت‌های لازم را فراهم کرد.

همان طور که در مقاله « تعرفه برق ماینینگ » گفتیم، وزارت نیرو مقررات تامین برق برای استخراج ارز دیجیتال را اصلاح کرده که بدین شرح است :

تامین برق از طریق الف) سرمایه گذاری در طرح های بهینه سازی مصرف برق،

ب) تامین برق از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر (اعم از موجود و جدید)،

ج) اتصال به شبکه و خرید انرژی از شرکت برق

د) با نصب و بهره برداری از مولدهای حرارتی،

در ماه‌های گذشته بحث‌هایی درباره ماینینگ با پنل خورشیدی مطرح شده که با توجه محدودیت زمانی استفاده از آنها و نیاز شبانه روزی ماینرها به برق، ابهام‌هایی در این زمینه باقی مانده است .

اما با توجه به تجدید پذیر بودن انرژی آن، در صورت حل کردن معضلات، می‌تواند به گزینه‌ای جدید در این حوزه بدل شود.


راه حل های ماینینگ با پنل خورشیدی


برای استفاده از انرژی خورشیدی 3 راه حل برای ماینرها وجود دارد:

۱- تمام برق مورد نیاز برای دستگاه های استخراج را در 24 ساعت از شبانه روز از انرژی خورشیدی تامین کنیم. به دلیل اینکه به طور متوسط در طول روز در ایران 5 الی 7 ساعت آفتابی داریم برای سایر ساعات روز به باتری نیاز داریم.

یعنی انرژی الکتریکی حاصل از پنل های خورشیدی را در طول روز در باتری ها ذخیره و در شب استفاده کنیم. که در این صورت تعداد باتری های مورد نیاز بسیار زیاد خواهد بود و بنابراین هزینه هایمان بسیار بالا خواهد رفت و توجیه پذیری از بین می رود.

۲- تنها در ساعاتی می توان ماینینگ با پنل خورشیدی داشت که نور خورشید وجود دارد و در بقیه ساعات شبانه روز از برق شبکه استفاده کنیم.

که در این صورت نیاز ما به باتری از بین می رود و هزینه هایمان تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد و در این شرایط می‌توان تا حدی مصرف برق از شبکه سراسری را کاهش دهیم.

یک نیروگاه خورشیدی خانگی ۵ کیلو واتی در این صورت پاسخگوی نیاز شما خواهد بود.

راه‌اندازی و احداث چنین سیستمی نیازمند فضایی ۵۰ الی ۶۰ مترمربعی (بسته به صاف یا شیبدار بودن بام) جهت استقرار پنل‌های خورشیدی و سرمایه اولیه‌ای در حدود 75 میلیون تومان برای خرید و نصب تجهیزات دارد.

۳- برق تولیدی از نیروگاه خورشیدی را به شبکه سراسری بفروشیم و با درآمد حاصل از آن بخشی از قبوض برق خود را پرداخت کنیم.