مالیات بر درآمد اجاره املاک
آنچه در این مطلب می خوانید...
در این مقاله قصد داریم تا در خصوص مالیات بر درآمد اجاره املاک اطلاعات جامع و کاملی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. چنانچه شما نیز مالک یک ملک هستید و نمی دانید که چه میزان باید مالیات بر درآمد اجاره املاک خود پرداخت کنید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
در تمام کشورهای دنیا مالیات یکی از راههایی است که دولت توسط آنها کسب درآمد کرده و به ارائه خدمات عمومی میپردازد. به عبارت دیگر دولت با گرفتن مالیات از مردم به کسب درآمدی میپردازد که با توجه به این درآمد به فعالیت اقتصادی و خدمات عمومی اقدام میکند.
با توجه به این موضوع مالیاتها در اقتصاد کشورها از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. مالیات بر درآمد اجاره ملک یکی از مواردی است که مالکین منزل مسکونی باید به آن را بپردازند که مقدار آن بستگی به شرایط مختلفی دارد.
در حالت کلی مالیات به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود که مالیات بر املاک و مستغلات از جمله مالیات مستقیم به حساب میآید و شامل انواع درآمدی است که حاصل از خریداری ملک است.
احتمالا شما نیز تا کنون عنوان مالیات بر درآمد اجاره املاک را شنیده باشید، اما از مفهوم و چرایی و چگونگی آن بی اطلاع باشید. در ادامه به تعریف این نوع مالیت خواهیم پرداخت.
تعریف مالیات بر درآمد اجاره املاک
در حالت کلی مالیات بر درآمد اجاره به چند دسته تقسیم میشود که یکی از آنها مالیات بر درآمد اجاره املاک است.
در صورتی که صاحبان املاک و مستغلات مسکونی و تجاری و غیره بخواهند ملک خود را در اختیار فرد دیگری با اهداف تجاری، سکونت و غیره قرار دهند که از این راه درآمدی نیز به دست بیاید، این درآمد بر اساس نوع و میزان آن مشمول مالیات بر درآمد اجاره املاک میشود.
لازم به ذکر است که مالیات بر درآمد اجاره املاک مربوط به صاحبان املاک است و ارتباطی به مستاجر ندارد.
بر اساس قانون مالیات بر اجاره ملک، صاحب املاک اجارهای از نوع تجاری، مسکونی و حتی ادارای وظیفه دارند تا پایان تیر ماه هر سال اظهارنامهای تهیه و بر اساس این اظهارنامه مالیات تعیین شده را به اداره مالیاتی که ملک در آن واقع شده است بپردازند.
انواع مالیات بر درآمد
درآمدی که یک فرد در طول یک سال به دست میآورد، مبنای تشخیص و مطالبه مالیات بر درآمد است که این نوع از مالیات در قانون به چند دسته زیر تقسیم میشود.
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد کشاورزی (به موجب ماده ۸۱ «قانون درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و پروش زنبور» از پرداخت مالیات معاف هستند)
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمد اتفاقی
انواع مالیات بر درآمد املاک و مستغلات
مالیات بر املاک و مستغلات به دسته زیر تقسیم بندی میشود:
- مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
- مالیات بر حمل و انتقال املاک
- مالیات بر مستغلات خالی
مقدار مالیات بر اجاره ملک
در نوع مالیات بر اجاره منزل، دو نوع مالیات وجود دارد که عبارتند از: اجاره نامه دست اول و اجاره نامه دست دوم.
در اجاره نامه دست اول از مالیات بر اجاره خانه، اجاره دهنده خانه، مالک آن است و در اجاره نامه دست دوم از مالیات بر اجاره منزل، شخص اجاره دهنده خود ملک را اجاره داده است که بر این اساس نیز نرخ مالیات آنها با هم فرق میکند.
مقدار مالیات بر اجاره، در نوع اول مالیات بر درآمد اجاره املاک شامل کل مبلغ اجاره با کسر ۲۵ درصد استهلاک و اجاره مالک است. اما در نوع دوم مالیات بر اجاره همان ما به التفاوت اجاره بهای دریافتی و اجاره پرداختی مستاجر برای ملک است.
مراحل ثبت و ارسال اظهارنامه های مالیاتی مالیات بر درآمد اجاره املاک به شرح زیر می باشد
- مراجعه به سامانه عملیات الکترونیکی مودیان و دانلود اظهارنامه مربوطه
- نصب نسخه نرم افزار اظهارنامه مالیاتی
- ورود اطلاعات درخواستی در نرم افزار اظهارنامه مربوطه
- دریافت اطلاعات هویتی مودی از سامانه ثبت نام الکترونیکی
- تکمیل جداول مالی و مشخصات ملک/املاک مورد اجاره
- چاپ و بررسی نسخه پیش نویس
- ارسال اطلاعات به سازمان امورمالیاتی کشور
- دریافت کد رهگیری
سوالات متداول
بدون داشتن کد ملی مستاجر امکان ثبت اظهارنامه املاک وجود ندارد.
اظهارنامه اجاره املاک را برای محدوده زمانی حداکثر یک سال می توان ثبت نمود، در صورتی که تنها بخشی از سال ملک اجاره داده شده است می بایست اجاره ماهیانه در هر دوره را مودی محاسبه نماید. لازم به ذکر است مدت اجاره در محاسبات تاثیری ندارد.
در اظهارنامه اجاره املاک اظهارنامه شراکت وجود ندارد به همین خاطر می بایست هر فرد بصورت مجزا و به میزان سهم خود اقدام به ثبت و ارسال اظهارنامه نماید.
هنگام ارسال اظهارنامه الکترونیکی چه نکاتی را باید در نظر گرفت
زمانی که مودی گزینه ارسال اطلاعات بدون / با امضاء را کلیک می نماید می بایست تا نمایش پاسخ سیستم منتظر بماند، ممکن است در زمان شلوغی سرور، حتی ۲ یا ۳ دقیقه طول بکشد تا سیستم پاسخ دهد. اگراشاره گر موس از شکل ساعت شنی خارج گردید و مودی هنوز پیامی از سیستم دریافت ننموده بود می بایست دکمه Alt+Tab را فشرده و آیکن برنامه را انتخاب نماید که در این صورت پیغام برنامه نمایش داده خواهد شد.
لازم به ذکر است زمانی که مودی دکمه ارسال را کلیک می نماید، دکمه های روی فرم برنامه تا زمان پاسخ سیستم قابل استفاده نمی باشد و مودی می بایست تا زمان دریافت کد رهگیری یا شماره خطا منتظر بماند.
علت عدم محاسبه معافیت ۱۰۱ برای اشخاص حقیقی چیست ؟
در اظهارنامه شراکتی در صفحه اطلاعات هویتی شرکا می بایست نوع شراکت (اختیاری یا قهری)، و در صورت شراکت با همسر در واحد کسبی مربوطه، کدملی شوهر برای خانم مشخص شود.
در صورتی که هر یک از شرکا مشمول معافیت ماده ۱۰۱ باشند توسط خود سیستم به هر یک از شرکا معافیت داده می شود و در نهایت معافیت شرکا جمع شده و به جدول محاسبه مالیات فیلد مربوطه منتقل می شود.
لازم به توضیح است معافیت بر اساس درصد سهم اعمال نمی گردد و فقط وابسته به تعداد شرکا و نوع شراکت می باشد.
مودیانی که در یک ملک شریک هستند چگونه باید اظهارنامه ملک مورد نظر را ثبت نمایند ؟
در اظهارنامه اجاره املاک اظهارنامه شراکت وجود ندارد به همین خاطر می بایست هر فرد بصورت مجزا و به میزان سهم خود اقدام به ثبت و ارسال اظهارنامه نماید.
ثبت ديدگاه