تاثیر سهام عدالت بر بورس مقوله ای است که در این مطلب قرار است به آن پرداخته شود. برای اینکه مطلع شوید که فروش سهام عدالت توسط کارگزاری ها چه تاثیری بر شاخص بورس و جو روانی بازار سرمایه خواهد داشت با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

درحالی که بسیاری از مشمولین سهام عدالت از دریافت نکردن وجه حاصل از فروش سهام خود گله داشتند، صدای سایر سهامداران نیز از تاثیر فروش سهام عدالت بر بورس درآمده است.

به گزارش گروه وکلای بازرگان به نقل از ایسنا، حدود دوماه از امکان فروش ۳۰ درصد سهام عدالت و یک هفته از امکان فروش ۶۰ درصد سهام عدالت برای مشمولانی که روش مدیریت مستقیم را برای سهام خود، پس از آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه انتخاب کرده بودند گذشته و همچنان پرونده عدم واریز وجه حاصل از فروش این سهام برای برخی مشمولان باز است.

این مشکل تا جایی ادامه یافت که فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصاد و دارایی اعلام کرد که فروشندگان سهام عدالت که در واریز مبلغ حاصل از فروش سهام عدالتشان با تأخیر غیرمعمول مواجه شده‌اند، برای پیگیری مراتب به مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی این وزارتخانه اطلاع دهند.


تاثیر فروش سهام عدالت بر بورس عامل اصلی نارضایتی سهامدارن


این مباحث درحالی مطرح می شد که روز چهارشنبه صدای اعتراض سهامداران بورسی از نحوه فروش سهام عدالت توسط کارگزاری ها بلند شود که باعث شد شاخص کل بورس روندی منفی به خود بگیرد و برخی سهم های موجود در پرتفوی سهام عدالت ریزشی شود. به عبارت دیگر ، سهامداران علت ریزش شاخص بورس در روز چهارشنبه را تاثیر سهام عدالت بر بورس می دانند.

موضوع این است که چنانچه مشمول سهام عدالتی قصد فروش تا ۶۰ درصد سهام خود را داشته باشد، باید به بانک ها و کارگزاری ها مراجعه کند.

یا سفارش خود را برای کارگزاری ها ثبت کند تا کارگزاری بنا بر تشخیص خود اقدام به فروش سهام فرد در تاریخی که توسط کارگزاری انتخاب می شود، کند.

به عبارت دیگر مشمول سهام عدالت امکان اینکه شخصا اقدام به فروش سهام خود کند، ندارد.

به این ترتیب می توان تاثیر فروش سهام عدالت بر بورس را تا حد زیادی کاهش داد.

بر این اساس، آنچه که در روز چهارشنبه مشاهده شد، رقابت برخی کارگزاری ها برای فروش سهام عدالت بود.

کارگزاری ها حجم عظیمی از سفارش های ثبت شده سهام عدالت را ناگهان و به صورت یکجا در بازار عرضه کردند و این کار باعث ترس سهامداران دیگر و تبدیل صف خرید سهم ها به صف فروش شد.

این در حالی است که نباید همه سفارش های فروش در یک روز انجام شود.

همانطور که ذکر شد درحال حاضر اختیار فروش سهام عدالت با کارگزاری ها است. ممکن است دلیل این موضوع جلوگیری از برهم خوردن تعادل در بازار باشد، اما این اتفاق روز چهارشنبه نیز رخ داد و باعث شد هم مشمولان سهام عدالت و هم سایر سهامداران متضرر شوند.

در این راستا درحال حاضر بسیاری از مشمولان سهام عدالت خواستار این موضوع هستند که اختیار سهام عدالت، با خودشان باشد.

انتظار می رود کارگزاری ها حداقل ساز و کاری تعیین کنند که فروشها قانون مشخصی داشته باشد. مثلا ساعت مشخص یا تعداد مشخصی را در روز تعیین کنند؛ یا صبر کنند سفارش ها جمع شود، سپس بررسی کنند تا چنانچه سفارش مناسبی در قسمت تقاضا وجود دارد، اقدام به عرضه کنند.

به این ترتیب می توان تاثیر فروش سهام عدالت بر بورس را تا حد زیادی کاهش داد.


تاریخچه سهام عدالت


سهام عدالت نوعی یارانه به شمار می رود که در دولت نهم، از طریق شرکت های تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار می شود.

دولت نهم، در پاسخ به اینکه هدف از عرضه سهام عدالت چیست اعلام کرد که هدف گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران می باشد.

بنا به طرح «سهام عدالت»، بخشی از سهام شرکت‌های دولتی معین، به قشرهای کم درآمدتر فروخته می شود.

«آیین نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزیع سهام عدالت» در تاریخ ۹ بهمن ۸۴ و پس از اصلاح متن اولیه که خود در ۲۳ آبان ۸۴ مصوب هیئت وزیران شده بود، به تصویب این هیئت رسید.

تصویب اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت در همین روز بر عزم راسخ دولت جدید در عملی ساختن این پروژه صحه گذاشت و سهام مزبور پیش از آغاز سال ۱۳۸۵ در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح اعطا شد.

در مرحله اول واگذاری سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان فاقد شغل تقسیم شد.

و برگه‌هایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان طرح سهام عدالت اعطا شد.

ارزش این برگه‌ها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان سهام بود که پس از مدتی به یک میلیون تومان افزایش یافت.

قرار بر این بود که برای گروه های کم درآمد، نیمی از قیمت هر سهم تخفیف داده شود و نیمی دیگر نیز به مدت ده سال از محل سود شرکت بازپرداخت گردد.