لغو انحصار کارگزاری ها :


رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب‌و‌کار وزارت اقتصاد با اشاره به مصوبات هیات مقررات‌زدایی از لغو انحصار مجوز تاسیس کارگزاری خبر داد.

این هیات، سازمان بورس و اوراق بهادار را مکلف کرده است دستور‌العمل جدیدی درخصوص مجوز تاسیس و فعالیت کارگزاری در بورس تنظیم کند.

بر این اساس امکان صدور مجوز برای متقاضیانی که شرایط و اهلیت لازم را دارند، فراهم می‌شود.

براساس این دستور انحصار کارگزاری ها که پیش از این در اختیار ۱۰۸ کارگزاری بود، شکسته می‌شود.

در این جلسه در مورد احداث مجتمع خدماتی و رفاهی بین راهی، مجوز تاسیس کارگزاری بورس و نیز توسعه پنجره واحد فیزیکی شروع کسب و کار تصمیماتی اتخاذ شد.

به این ترتیب سازمان بورس و اوراق بهادار مکلف است تا تاریخ ۱۳۹۹.۵.۳۱ دستورالعمل جدیدی در خصوص مجوز تاسیس و فعالیت کارگزاری در بورس را با رعایت مواد ۲ و ۳ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار تنظیم کند.

در این دستورالعمل بایستی تمامی شرایط تخصصی و حرفه ای مربوط به کسب و کار کارگزاری ها و ثبت شرکت کارگزاری در بورس و حتی محدودیت های زیرساختی، فنی و نظارتی موجود لحاظ شود.

بنابراین می توان برای همه متقاضیانی که دارای شرایط و اهلیت لازم هستند، مطابق دستورالعمل مذکور امکان صدور مجوز فراهم شود.

در صورت عدم تنظیم و تصویب دستورالعمل جدید، دستورالعمل صدور مجوز تاسیس و فعالیت کارگزاری در بورس به شماره ۱۲۱/۲۰۱۳۰ مصوب ۱۳۸۶.۶.۳۱ هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار ملغی الاثر می شود.

لزوم لغو انحصار کارگزاری ها :


با افزایش استقبال سهامداران از بازار سرمایه،‌ موج تازه ای از نقدینگی به این بازار روانه شده است.

این در شرایطی است که بازار سرمایه مدت‌هاست که دچار انحصار شده است.

تاکنون تمام معاملات صورت گرفته در بازار سرمایه در ۱۰۸ کارگزاری محدود شده است.

بسیاری معتقدند درآمد‌های کارگزاری‌های بسیار بالا است و افزایش معاملات فرصت مناسبی است که کارگزاری‌های تازه‌ای به میدان وارد شوند.

ضمن اینکه این انحصار باعث شده خدمات این کارگزاری ها به سهامداران تناسبی با درآمد‌های آنها نداشته باشد.

روز گذشته علی فیروزی، رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب‌و‌کار وزارت اقتصاد با اشاره به مصوبات هیات مقررات‌زدایی از لغو شدن انحصار مجوز تاسیس کارگزاری خبر داد.

او در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در مورد بررسی مجوز تاسیس کارگزاری بورس به بررسی‌های انجام‌شده توسط هیات مقررات‌زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب‌و‌کار اشاره کرد و گفت:

سازمان بورس و اوراق بهادار مکلف است تا تاریخ ۳۱/ ۵/ ۱۳۹۹ دستورالعمل جدیدی درخصوص مجوز تاسیس و فعالیت کارگزاری در بورس را با رعایت مواد ۲ و ۳ قانون بهبود مستمر محیط کسب‌و‌کار به نحوی تنظیم کند که در آن تمامی شرایط تخصصی و حرفه‌ای مربوط به کسب‌و‌کار تاسیس کارگزاری در بورس و حتی محدودیت‌های زیرساختی، فنی و نظارتی موجود لحاظ شود.

این مقام مسوول در وزارت اقتصاد تصریح کرد برای همه متقاضیانی که دارای شرایط و اهلیت لازم هستند، مطابق دستورالعمل مذکور امکان صدور مجوز فراهم شود.


شرایط جدید تاسیس کارگزاری پس از لغو انحصار کارگزاری :


حالا به‌نظر می‌رسد انحصار کارگزاری ها در حال شکسته شدن است. موضوعی که تصمیم‌‌سازی در خصوصش چنان به تعویق افتاد که سرنوشت آن خارج از ارکان بازار سرمایه رقم خورد.

البته باید دستورالعملی که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار نوشته می شود بسیار دقیق تر و سنجیده تر از گذشته باشد. در واقع با دشوارتر کردن شرایط تاسیس کارگزاری می توانیم کارگزاری های بهتری را برای بازار سرمایه آماده کنیم.

بنابراین با سخت کردن شرایط دریافت مجوز تاسیس کارگزاری می توانیم مانع از ورود کارگزاری های بی کیفیت شد. کارگزاری هایی که زیرساخت های فناوری و مسائل فنی در آن ها بسیار خوب رعایت شده باشد.

در غیر این صورت حضور کارگزاری های جدید و بی کیفیت کمکی به بازار سرمایه نخواهد کرد.


آیا با لغو انحصار کارگزاری و تاسیس کارگزاری جدید سبب از رونق افتادن بازار سرمایه می شود؟


از ابتدای سال ۱۳۹۹ با پشتیبانی دولت از بازار بورس و سرمایه ، و عرضه صندوق های دولتی ETF سبب شد که افراد بسیاری از این بازار استقبال کنند.

در۲ سال گذشته کد‌های فعال در بازار سهام از کمتر از ۲ میلیون به ۱۵ میلیون رسیده است و با اجرای کامل واگذاری سهام عدالت، حجم و تعداد معاملات بیشتر می‌شود.

بنابراین لغو انحصار کارگزاری و لزوم ایجاد کارگزاری های جدید بیش از پیش احساس می شود.

البته بایستی توجه کرد که کارگزاری های تازه وارد باید از میانگین کارگزاری های موجود، کیفیت بیشتری داشته باشند.

همچنین باید دستورالعمل تاسیس کارگزاری را به گونه ای تنظیم کرد که کارگزاری‌های مجوزدار مورد ارزیابی‌های جدی، فنی و دقیق قرار گیرند و موضوع همیشگی بودن مجوز فعالیت های آنها از میان برداشته شود.


مخالفت کانون کارگزاران بورس با لغو انحصار کارگزاری ها :


اما حمیدرضا مهرآور، نایب رئیس کانون کارگزاران با این تصمیم‌ « لغو انحصار کارگزاری » مخالف است. بنا به گفته وی، رونق معاملات در بازار سرمایه تنها در دو سال اخیر اتفاق افتاده است و نمی‌توان این شرایط را به تمام زمان‌ها تعمیم داد.

او معتقد است که در گذشته مواقع بسیاری بوده که برخی از کارگزاری‌ها حتی برای پرداخت حقوق پرسنل خود مجبور به گرفتن وام می‌شدند.

بحث مجوز کارگزاری‌ها در ‌مجلس و صدا و سیما نیز مطرح شده است! اما باید به این نکته توجه داشت که در بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته با وجود معاملات بیشتر در بازار سرمایه؛ ‌کارگزاری‌های فعال آنها کمتر است و تعداد کارگزاری‌های آنهاگاه به نصف تعداد کارگزاری‌های فعال در بازار سرمایه ما می‌رسد.

وی معتقد است که یک سال رونق بورس را نمی‌توان به مجموعه معاملات تعمیم داد و بر این اساس باید در نظر داشت که همین تعداد کارگزاری نیز زیاد است. بنابراین لغو انحصار کارگزاری کار درستی نیست.


نتیجه گیری در خصوص لغو انحصار کارگزاری :


لغو انحصار کارگزاری ها طرحی است که هنوز به تصویب نرسیده و کلیات این طرح نیز هنوز در ابهام است. بنابراین برای اینکه این طرح عملی شود نیاز به بررسی ها و رایزنی های بیشتری است. به این ترتیب تصویب طرح ثبت شرکت کارگزاری های جدید از چندین ماه بیشتر به طول خواهد انجامید.