ثبت تغییرات شرکت


در این مقاله سعی نمودیم تا به طور کامل موارد ثبت تغییرات شرکت را بیان کرده و مراحل و مدارک لازم برای آن را به شما آموزش دهیم.

چنانچه نیاز به ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت خود دارید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.


فرم درخواست ثبت تغییرات شرکت

چنانچه تمایل دارید تا وکلای مجرب ما ثبت تغییرات شرکت را در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهند، فرم زیر را تکمیل کنید.

 

    چه تغییراتی باید در سامانه اداره ثبت شرکتها ثبت شود؟


    هنگامی که یک شرکت ثبت می شود، ممکن است اتفاقاتی رخ دهد تا یک سری تغییرات در شرکت ایجاد شود.

    در واقع شرکت یک بار ثبت می شود ، اما ده ها و صدها بار تغییرات داوطلبانه و اجباری برای آن ایجاد می شود. تمامی تغییرات و تصمیمات شرکت ها در مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی فوق العاده و یا در جلسات هیات مدیره قابل انجام می باشد.

    کلیه تغییرات ایجاد شده در شرکت مانند تغییرات اساسنامه ، تغییر در سرمایه شرکت مانند کاهش یا افزایش سرمایه ، انحلال شرکت ، ورود و خروج شرکا ، تغییر اعضای هیئت مدیره یا تغییر سمت آنها ، تغییر حق امضا ، انتقال سهام و … باید به ثبت برسد.

    در صورتی که هریک از تغییرات اشاره شده در لیست زیر در شرکت شما رخ دهند ، باید صورتجلسه مربوط به آن را تکمیل نمایید. سپس در سامانه اداره ثبت شرکتها در بخش صورتجلسه تغییرات اطلاعات لازم را تکمیل نموده و فرم صورتجلسه را ارسال نماید. به این ترتیب تغییرات ایجاد شده در شرکت به اطلاع اداره ثبت شرکتها می رسد.


    تغییراتی که ممکن است یک شرکت در طول مدت فعالیت خود داشته باشد

    ثبت تغییرات شرکت

     


    انحلال شرکت


    همان طور که روزی یک شرکت ایجاد می شود ممکن است روزی هم برسد که بنا به دلایلی منحل شود. مواردی که منجر به انحلال و تصفیه شرکت می شوند با توجه به نوع شرکت ثبت شده با یکدیگر تفاوت دارند.

    در مقاله ” انحلال شرکت ” می توانید اطلاعات کاملی درباره موارد انحلال و تصفیه شرکت برای هر کدام از انواع شرکت ها کسب نمایید. هر گونه ثبت تغییرات شرکت ناشی از انحلال شرکت از وظایف مجمع عمومی فوق العاده می باشد.


    تغییر و تمدید اعضای هیئت مدیره و بازرسین


    در صورتی که یک شرکت تغییری در اعضای هیئت مدیره خود داشته باشد ( یا تعداد اعضا تغییر کند یا سمت آنها عوض شده باشد ) باید به اطلاع اداره ثبت شرکتها برساند. تغییر و تمدید اعضای هیئت مدیره و بازرسین از وظایف مجمع عمومی عادی می باشد.

    مجمع عمومی عادی در دو نوبت تشکیل می گردد، اگر در موعد مقرر (در پایان سال مالی) باشد مجمع عمومی عادی سالیانه خواهد بود. اما اگر در طی سال مالی برای تغییر و تمدید در هیات مدیره یا بازرسین بنابر شرایط خاص باشد مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده خواهد بود.


    حق امضا


    هر گونه تغییر در حق امضا بایستی در مجمع عمومی فوق العاده یا جلسه اعضای هیات مدیره مطرح گردیده و در صورت تایید اعضای هیئت مدیره صورتجلسه شود.

    بنابراین اعضای هیئت مدیره با تنظیم صورتجلسه ای مبنی بر تغییر حق امضا می توانند این مسئولیت را به فرد دیگری از بین اعضا بسپارند. به این ترتیب هرگونه تغییر در حق امضا باید در سامانه اداره ثبت شرکتها ثبت شود.


    نقل و انتقال سهام


    تصمیم گیری برای هر گونه نقل و انتقال سهام از وظایف مجمع عمومی فوق العاده خواهد بود. نقل و انتقال سهم در شرکت های سهامی کاملا آزادانه بوده یعنی شریک می‎تواند هر زمان که بخواهد با انتقال سهمش از شرکت خارج شود.

    در زمینه مقررات انتقال سهام، بین شرکتهای سهامی عام و خاص تفاوت هایی وجود دارد که در مقاله “ نقل و انتقال سهام” به طور مفصل توضیح داده می شود.


    تغییر آدرس شرکت


    در صورتی که شرکت ثبت شده بخواهد محل فعالیت خود را عوض کند باید تغییر آدرس را به اطلاع اداره ثبت شرکتها برساند. تغییر آدرس شرکت از وظایف مجمع عمومی فوق العاده می باشد.


    تغییر در سرمایه شرکت مانند کاهش سرمایه یا افزایش سرمایه شرکت


    افزایش و کاهش سرمایه از وظایف مجمع عمومی فوق العاده می باشد. منظور از افزایش یا کاهش سرمایه شرکت، افزایش تعداد سهام شرکت های سهامی و افزایش سرمایه ناشی از ورود و خروج شریک به سایر شرکتها می باشد.


    ادغام یا تغییر در موضوع شرکت


    اگر موضوع فعالیت شرکت بنا به هر دلیلی تغییر کند ، این تغییر پس از تنظیم صورتجلسه در مجمع عمومی فوق العاده باید به اطلاع اداره ثبت شرکتها برسد.


    ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت


    در صورتی که شرکت بخواهد یک شعبه یا نمایندگی در محل های دیگری ثبت کند بایستی به عنوان ثبت شعبه یا نمایندگی در بخش ثبت تغییرات شرکت به اطلاع اداره ثبت شرکتها رساند.

    چند نکته در خصوص ثبت تغییرات شرکت


    شرکت هایی که موضوع فعالیت آنها نیاز به مجوز داشته اند بایستی تغییرات شرکت خود را به تایید پایگاه اطلاع رسانی مجوزهای کسب و کار رسانده و سپس ثبت تغییرات شرکت خود را همراه با اصل مدارک و مجوز به اداره ثبت شرکتها ارسال نمایند.

    اگر بخواهید همزمان چند تغییر در شرکت ایجاد کنید، به عنوان مثال تغییر آدرس، تغییر در سهام و…، بایستی برای هر یک از این تغییرات صورتجلسات جداگانه ای تنظیم کنید. سپس برای هر یک از آن ها حتما باید به طور مجزا در سامانه اداره ثبت شرکتها پذیرش اینترنتی بگیرید.

    مراحل ثبت تغییرات شرکت


    1. تکمیل صورتجلسه ثبت تغییرات شرکت ( نمونه صورتجلسه تغییرات شرکت  مسئولیت محدود )
    2. شرکت هایی که موضوع فعالیت آن ها برای ثبت نیاز به مجوز داشته اند، بایستی قبل از ثبت تغییرات شرکت در اداره ثبت شرکتها به مراجع صدور مجوز مراجعه نمایند و مجوز خود را تغییر دهند.
    3. مراجعه به سامانه اداره ثبت شرکتها و انجام مراحل ثبت تغییرات شرکت و دریافت کد پیگیری.
    4.  ارسال اصل مدارک و مستندات لازم از طریق پست به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری محل اقامتگاه قانونی شرکت مورد تقاضا.
    5. مطابقت دادن مدارک و مستندات متقاضی با فایل الکترونیکی مربوط توسط اداره ثبت شرکتها.
    6. تولید پیش نویس تاسیس احراز هویت و اخذ امضای متقاضی ثبت تغییرات شرکت در صورت انطباق مورد تقاضا با قوانین و مقررات.
    7. چنانچه مورد تقاضا منطبق با مقررات نبوده و یا نقص در مستندات و مدارک ملاحظه شود مراتب جهت رفع نقص به متقاضی اطلاع داده می‌شود. متقاضی مکلف است ظرف مدت ۳۰ روز نسبت به رفع نواقص اعلام شده اقدام نمایند. در غیر اینصورت مدارک و مستندات ارسالی از طریق پست اعاده و ادامه رسیدگی به مورد تقاضا منوط به ورود مجدد اطلاعات به سامانه و اخذ کد پیگیری جدید می باشد.
    8. جهت ثبت تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری ای که در گذشته در اداره ثبت خارج از مرکز استان به ثبت رسیدند، اداره ثبت شرکت های مراکز استانها ابتدا پرونده مربوطه را از مرجع ثبت کننده مطالبه می کند. و مراحل ثبت تغییرات شرکت را مطابق ضوابط انجام می دهد. اداره ثبت شهرستان ثبت کننده شخص حقوقی مکلف است ظرف یک هفته با شماره گذاری اوراق پرونده مربوطه نسبت به ارسال آن به مرجع ثبت شرکتهای مرکز استان اقدام نماید.
    9. اداره ثبت شرکت های استان مکلف است قبل از اقدام نسبت به اسکن و داده آمایی پرونده دریافت شده اقدام نماید.
    10. بررسی کارشناسی تایید و تعیین نام اشخاص حقوقی مورد تقاضای ثبت تغییرات نام توسط اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری مرکز استان با رعایت مقررات انجام می پذیرد.
    11. پس از بررسی و تایید کارشناس تقاضاهای واصله در اداره ثبت شرکتها و غیر تجاری مرکز استان به شرح ذیل اقدام می گردد.
    12. اداره ثبت شرکتها پیش نویس سند ثبت تغییرات شرکت را در سامانه تولید و مفاد آن را به صورت الکترونیک به اطلاع متقاضی می رساند.
    13. متقاضی پس از ملاحظه مفاد پیش‌نویس سند به منظور پرداخت حقوق دولتی و امضای نسخه چاپی آن به اداره ثبت شرکتها مراجعه می نماید.
    14. اداره ثبت شرکتها با احراز هویت ذی سمت و اطمینان از وصول حقوق دولتی دو نسخه از سند نهایی را چاپ می کند.و به امضای ذی سمت رسانده و در دفتر الکترونیک مربوط در سامانه ثبت می نماید. نسخه امضا شده سند نهایی پس از اسکن در پرونده الکترونیک ثبت شخص حقوقی مربوطه ذخیره و یک نسخه ازآن به متقاضی تحویل داده می شود.
    15. چنانچه اقامتگاه شخص حقوقی مورد تقاضا شهرستانی غیر از مرکز استان باشد، اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری مرکز استان، پیش‌نویس سند تولید شده را جهت احراز هویت و اخذ امضای ذی سمت، از طریق سامانه به اداره ثبت شهرستان محل اقامت قانونی شخص حقوقی ارسال می کند. و مراتب را از طریق پیام کوتاه به متقاضی اعلام می‌نماید. اداره مذکور پس از احراز هویت و اخذ امضا، نسخه امضا شده را اسکن و از طریق سامانه به اداره ثبت شرکتهادر مرکز استان ارسال و یک نسخه از سند امضا شده را نیز به متقاضی تحویل می دهد.
    16. مرحله نهایی ثبت تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری در سامانه و الحاق اسکن سند امضا شده که سابقه ثبت الکترونیکی شخص حقوقی توسط اداره ثبت شرکتها در مرکز استان انجام خواهد شد.
    17. پس از طی تمام این مراحل با ایجاد زیرساخت ها و ارتباط سیستمی با روزنامه رسمی در تمام موارد، اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری نسخه ای از سند الکترونیکی ثبت شده همان آگهی ثبتی را از طریق سامانه به روزنامه رسمی ارسال می نماید.
    18. متقاضی مکلف است جهت پیگیری مراحل انتشار آگهی و پرداخت هزینه های مربوط از طریق درگاه اختصاصی روزنامه رسمی با استفاده از کد پیگیری بالای آگهی تاسیس اقدام نمایند. آگهی ثبتی مورد نظر پس از ۷ روز کاری در سایت روزنامه رسمی منتشر و به اطلاع عموم می رسد.

    سوالات متداول ثبت تغییرات شرکت

    آیا در آگهی دعوت محل تشکیل جلسه حتما بایستی محل قانونی شرکت (که قبلا به اداره ثبت شرکتها اعلام شده است) باشد یا آدرس دیگری هم می توان اعلام کرد؟

    در صورتی که آدرس اعلامی در روزنامه با نشانی اعلامی در متن صورتجلسه دارای انطباق کامل باشد بلااشکال می باشد.

    چه زمانی باید لیست سهامداران به همراه صورتجلسه ارسال گردد؟

    در رعایت ماده 99 لایحه اصلاحی قانون تجارت ارائه لیست سهامداران حاضر در شرکتهای سهامی خاص به همراه ذکر تعداد سهام با امضای ایشان در کلیه مجامع عمومی الزامی است.

    صلاحیتهای مجمع عمومی فوق العاده را نام ببرید؟

    – کاهش/افزایش سرمایه
    – تغییر موضوع فعالیت
    – تغییر نشانی
    – تغییر نام
    – کاهش/افزایش اعضای هیئت مدیره
    – انحلال
    – تصویب اساسنامه جدید
    – اصلاح ماده اساسنامه در تصمیمات پیش بینی نشده
    – نقل و انتقال سهام
    – در واقع کلیه تصمیمات متضمن تغییر مفاد اساسنامه(بر اساس قوانین موضوعه)

    نحوه تشکیل هیات رییسه در شرکتهای سهامی به چه صورت می باشد؟

    هیئت رئیسه برای تشکیل جلسه، شامل چهار نفر(یک رئیس جلسه،دو ناظر جلسه و یک منشی) تشکیل می شود، رئیس و هر دو ناظر بایستی سهامدار باشند ولی منشی می تواند سهامدار نباشد. ذیل صورتجلسه می بایستی به امضای تمامی اعضای هیات رییسه برسد در صورتی که صورتجلسه دارای چند صفحه باشد تمامی صفحات امضا گردد (مطابق ماده 105 لایحه اصلاحی قانون تجارت)

    آیا اعضای هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص میتوانند سهامدار نباشند؟

    خیر طبق ماده 107 لایحه اصلاحی قانون تجارت در شرکتهای سهامی خاص، اعضای هیئت مدیره بایستی حتما سهامدار باشند (لازم به ذکر است مدیر عامل میتواند خارج از سهامداران و هیات مدیره انتخاب گردد.)

    آیا در شرکتهای سهامی خاص انتخاب نائب رئیس هیئت مدیره الزامیست؟

    بله، مطابق ماده 119 لایحه اصلاحی قانون تجارت انتخاب نائب رئیس در شرکتهای سهامی خاص الزامیست، در غیر اینصورت موجب رد صورتجلسه می گردد.

    در شرکتهای سهامی خاص در چه صورتی می تواند یک شخص هر دو سمت مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره را داشته باشد؟

    در صورت رعایت ماده 124 لایحه اصلاحی قانون تجارت که مجمع تصویب می نماید، می توان همزمان یک نفر هم سمت مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره را داشته باشد.

    آیا یک شخص می تواند در دو شرکت مدیرعامل باشد؟

    طبق ماده 126 لایحه اصلاحی قانون تجارت یک شخص نمی تواند در بیش از یک شرکت مدیرعامل باشد.

    تمدید مدت تصدی مدیران به چه صورت و در چه صورتجلسه ای انجام می شود؟

    باید در صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده یا سالیانه انجام شود.

    بعد از انتقال شرکت از یک واحد ثبتی به واحد ثبتی دیگر، نحوه پذیرش صورتجلسات جدید چگونه می باشد؟

    پس از انتقال پرونده ثبتی به واحد ثبتی مقصد و دریافت شماره ثبت جدید امکان ثبت صورتجلسات جدید میسر می باشد.

    تاریخ وکالتنامه مدنی(محضری) به پایان رسیده باید مجددا تاریخ به روز شود یا خیر؟

    وکالتنامه ارائه شده از هر جهت از جمله تاریخ بایستی جهت ثبت صورتجلسه مربوطه معتبر باشد.

    آیا تصویب ترازنامه سال 1402 را در سال 1403 میتوان انجام داد؟ و در چه صورتجلسه ای؟

    در صورت انتخاب بازرسان و در صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده انجام می شود.

    برای شرکت های ثبت شده در مناطق آزاد ارائه صورتجلسه به چه شکلی است؟

    صورتجلسه می بایست از طریق مقررات و سامانه های مرتبط با سازمان منطقه آزاد تنظیم و ارائه گردد. بنابراین تکلیفی برای ادارات ثبت شرکتها در این خصوص متصور نمی باشد

    در شرکتهای تعاونی پذیرش صورتجلسات به چه شکل می باشد؟

    در شرکتهای تعاونی کلیه صورتجلسات با تاییدیه و ارائه مجوز اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی و پذیرش در سامانه صورت می پذیرد.

    در شرکتهای با مسئولیت محدود که با حضور اکثریت شرکاء برگزار می گردد نحوه برگزاری جلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده و عادی سالیانه به چه صورت می باشد؟

    مطابق ماده 106 قانون تجارت باید تصمیمات با اکثریت لااقل نصف سرمایه اتخاذ شود و چنانچه در نوبت اول اکثریت مذکور حاصل نشد تصمیمات در جلسه دوم با حضور اکثریت عددی شرکاء اتخاذ می گردد.

    مدت زمان ثبت تغییرات شرکت چقدر است؟

    به طور معمول زمان لازم برای ثبت تغییرات شرکت از 4 روز الی 15 روز کاری متغیر است.

    تغییر نام شرکت ،موضوع شرکت و سرمایه شرکت و نقل و انتقالات مربوط به کدام مجمع می باشد؟

    معمولا تغییراتی که در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد ،که این موارد از این دسته می باشند ،در مجمع فوق العاده قابل انجام می باشد.

    مدارک لازم برای ثبت تغییرات شرکت چیست؟

    برای ثبت تغییرات شرکت ،مدارکی اعم ازشرکت نامه، اظهار نامه و اساسنامه مورد نیاز می باشد در بعضی مواقع ،جهت تغییر در اعضای شرکت مدارک هویتی هم مورد نیاز است .

    مدت زمان فاصله بین چاپ آگهی دعوت تا تشکیل جلسه چقدر می باشد؟

    مطابق ماده 98 لایحه اصلاحی قانون تجارت میزان فاصله دعوت حداقل 10 روز و حداکثر 40 روز می باشد.

    آگهی دعوت چه زمانی ارائه می شود؟

    زمانیکه جلسه ای فاقد حضور تمام سهامداران باشد و یا دسترسی به تمامی سهامداران نباشد که در اینصورت بایستی جلسه با اکثریت سهامداران برگزار شود.

    آگهی دعوت در چه روزنامه ای می بایست درج گردد؟

    – روزنامه ای که شرکت تعیین کرده است و در صورت تعطیلی روزنامه کثیر الانتشار شرکت و یا مواردی از این قبیل، ضمن ارائه تاییدیه وزارت ارشاد در هر روزنامه ای امکان انتشار آگهی دعوت جهت تشکیل جلسه با رعایت مقررات حاکم بر موضوع وجود دارد.
    – در شرکت های با مسئولیت محدود و در صورت عدم تعیین روزنامه در سوابق ثبتی، در هر روزنامه ای امکان چاپ و انتشار آگهی دعوت با رعایت مقررات حاکم بر موضوع وجود دارد.

    در آگهی دعوت چه مواردی باید درج گردد؟

    – نام و نوع شرکت
    – شماره ثبت شرکت
    – شناسه ملی شرکت
    – مکان تشکیل جلسه
    – تاریخ و ساعت دقیق تشکیل جلسه
    – دستور جلسه
    – مقام دعوت
    در صورت دو نوبتی بودن، دلیل عدم تشکیل جلسه نوبت اول باید در آگهی مربوطه قید گردد.
    مندرجات آگهی دعوت در روزنامه نباید با مندرجات صورتجلسه ارائه شده دارای کوچکترین مغایرتی باشد.

    در چه صورتی آگهی دعوت رد میگردد؟

    درصورت عدم رعایت هر یک از موارد مندرج در بند 5 به شرح فوق الذکرو یا سایر علل مرتبط حسب مورد

    صلاحیت های مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده کدام است؟

    انتخاب مدیران، تصویب ترازنامه و صورتهای مالی، انتخاب و تعیین سمت اعضای هیئت مدیره، تعیین دارندگان حق امضا، انتخاب بازرسین، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار و غیره بر اساس قوانین و مقررات موضوعه

    صلاحیت های مجمع عمومی عادی سالیانه را نام ببرید؟

    انتخاب مدیران، تصویب ترازنامه و صورتهای مالی، انتخاب و تعیین سمت اعضای هیئت مدیره، تعیین دارندگان حق امضا، انتخاب بازرسین، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار (با درنظر گرفتن سال مالی شرکت/موسسه) و غیره بر اساس قوانین و مقررات موضوعه

    تا چه زمانی جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه قابلیت تشکیل دارد؟

    تا چهار ماه پس از پایان سال مالی شرکت.

    آیا بازرس و منشی می تواند یک نفر باشد؟

    بله هیچ ممانعتی ندارد. مگر درصورتیکه در اساسنامه تصمیم دیگری اتخاذ شده باشد.

    آیا یک شخص با سمت مدیرعامل همزمان می تواند در یک شرکت دیگر، سمت مدیرعامل داشته باشد؟

    به موجب ماده 126 قانون تجارت،یک شخص به طور همزمان نمیتواند سمت مدیرعامل را در چند شرکت داشته باشد.

    آیا ثبت شرکتها تکلیفی جهت ارائه کد فراگیر اتباع خارجی برای شخص حقیقی دارد؟

    خیر، جهت ارائه کد فراگیر اشخاص حقیقی مراجعه به دفاتر کفالت،اقامت و اشتغال اتباع خارجی در سراسر کشور و جهت اشخاص حقوقی مراجعه به سازمان سرمایه گذاری خارجی واقع در خیابان داور، ساختمان اقتصاد دارایی

    در شرکتهای با مسئولیت محدود که با حضور اکثریت شرکاء برگزار می گردد نحوه برگزاری جلسه مجمع عمومی فوق العاده به چه صورت می باشد؟

    مطابق ماده 111 قانون تجارت اکثریت عددی شرکا ء و سه چهار سرمایه الزامی می باشد. نکته: جلسه مجمع عمومی فوق العاده در شرکتهای با مسئولیت محدود نوبت دوم ندارد.
    تبصره: صرفا انحلال شرکت مطابق بند ب ماده 114 قانون تجارت با حضور عده ای از شرکاء که سهم الشرکه آنها بیش از نصف سرمایه شرکت باشد

    افزایش سرمایه در شرکتهای با مسئولیت محدود به چه صورت می باشد؟

    الف) افزایش سرمایه از محل نقدی با ارائه گواهی افزایش سرمایه از بانک مقدور می باشد.
    نکته: فیش واریزی قابل قبول نیست صرفا می بایستی اصل گواهی بانکی خطاب به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری استان مربوطه ارائه گردد.
    ب) افزایش سرمایه از محل آورده غیرنقدی ، مطالبات و سود انباشته نیز امکان پذیر می باشد.

    نحوه انتقال سهم الشرکه در شرکتهای با مسئولیت محدود به چه صورت می باشد؟

    نقل و انتقال سهم الشرکه به عمل نخواهد آمد مگر به موجب سند رسمی به همراه صورتجلسه مربوطه

    هیات نظار در شرکتهای با مسئولیت محدود چگونه انتخاب می شود؟

    در صورتیکه عده شرکاء بیش از 12 نفر باشد شرکت بایستی دارای هیات نظار بوده و هیات مزبور سالی یکبار مجمع عمومی را تشکیل دهد.