ثبت طرح صنعتی

در این مقاله قصد داریم تا درباره ثبت طرح صنعتی و قوانین مرتبط با آن به تفصیل صحبت کنیم. اینکه برای ثبت طرح صنعتی به چه مدارکی نیاز دارید و مراحل ثبت طرح صنعتی را به تفصیل و با جزییات بیان خواهیم کرد.

بر اساس قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری (مصوب ۱۳۸۶ ) و آیین نامه های اجرایی مربوط به طرح صنعتی به شرح زیر می باشد :

قانون ثبت طرح صنعتی

  از نظر این قانون‌، هر نوع ترکیب خطوط یا رنگها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط‌، رنگها و یا بدون آن‌، به نحوی که ترکیب یا شمایل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی گفته می شود. در صورتی که یک طرح صنعتی فقط منجر به یک نتیجه فنی شود بدون اینکه ظاهر آن تغییر کند، مشمول حمایت از این قانون نیست.

زمانی یک طرح صنعتی قابل ثبت است که جدید و یا اصیل باشد. از طرفی زمانی طرح صنعتی جدید محسوب می شود که به طور محسـوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر پیش از اینکه اظهارنامه آن تسلیم شده باشد انتشار داده نشده باشد. همچنین باید بر حسب مورد، قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطه‌ای از جهان برای عموم افشاء نشده باشد.

 در صورتی که موارد زیر رخ دهد ، طرح صنعتی مورد نظر مورد حمایت قانون ثبت اختراع و طرح صنعتی نیست:

۱- آنچه قبلا در فنون و صنایع پیش‌بینی شده باشد.

فن یا صنعت قبلی عبارت است از هر چیزی که در نقطه ای از جهان از طریق انتشار کتبی یا شفاهی یا از طریق استفاده عملی و یا هر روش دیگر، قبل از تقاضا و یا در موارد حق تقدم ناشی از اظهارنامه ثبت اختراع‌، افشاء شده باشد.

درصورتی که افشای اختراع ظرف مدت شش ماه قبل از تاریخ تقاضا یا در موارد مقتضی قبل از تاریخ حق تقدم اختراع صورت گرفته باشد، مانع ثبت نخواهد بود.

۲- اختراعاتی که بهره‌برداری از آنها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق‌حسنه باشد.

اظهارنامه ثبت طرح صنعتی :

اظهارنامه ثبت طرح صنعتی که به اداره مالکیت صنعتی تسلیم می‌شود، باید شامل موارد زیر باشد :

۱- نقشه‌، عکس و سایر مشخصات گرافیکی کالا که تشکیل دهنده طرح صنعتی هستند.

۲- ذکر نوع فرآورده‌هایی که طرح صنعتی برای آنها استفاده می‌شود.

۳- لازم به ذکر است در صورتی که طرح صنعتی سه بعدی باشد، اداره مالکیت صنعتی می‌تواند نمونه واقعی یا ماکتی از آن را نیز به همراه اظهارنامه درخواست کند. اظهارنامه مشمول هزینه مقرر برای تسلیم آن خواهد بود.

۴- اظهارنامه باید در بردارنده مشخصات طرح باشد . اگر متقاضی همان طراح نیست‌، اظهارنامه باید به همراه مدرکی باشد که ذیحق بودن متقاضی را برای ثبت طرح صنعتی ثابت نماید.

 چگونگی ذکر نام طراح در گواهی نامه ثبت طرح صنعتی و نحوه تعلق حق طرح صنعتی ثبت شده به شرح زیر است‌:

 الف ـ حقوق طرح صنعتی ثبت شده منحصراً به طراح آن تعلق دارد.

ب ـ اگر افرادی به صورت مشترک طرحی را ارائه داده باشند، حقوق ناشی از ثبت طرح صنعتی به طور مشترک به آنان تعلق می‌گیرد.

ج ـ هرگاه دو یا چند نفر، مستقل از دیگری طرح یکسانی را طراحی کرده باشند فردی که اظهارنامه طرح صنعتی خود را زودتر تسلیم کرده و یا درصورت ادعای حق تقدم هرکدام بتوانند اثبات کنند که در تاریخ مقدم اظهارنامه خود را به صورت معتبر تسلیم کرده‌اند، مشروط بر این‌که اظهارنامه مذکور مسترد یا رد نگردیده یا مسکوت گذاشته نشده باشد، حق ثبت طرح صنعتی را خواهند داشت‌.

د ـ حقوق ناشی از طرح صنعتی ثبت شده قابل انتقال است و درصورت فوت صاحب حق به ورثه او منتقل می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله انتقال طرح صنعتی رجوع کنید .

هــ درصورتی که طرح صنعتی ناشی از استخدام یا قرارداد باشد، حقوق مادی آن متعلق به کارفرما خواهد بود، مگر آن که خلاف آن درقرارداد شرط شده باشد.

وـ  نام طراح در گواهینامه ثبت طرح صنعتی قید می‌شود مگر این که کتباً از اداره مالکیت صنعتی درخواست کند که نامش ذکر نشود. هرگونه اظهار یا تعهد طراح مبنی بر این که نام شخص دیگری به عنوان طراح قید گردد، فاقد اثر قانونی است‌.

درخواست حق تقدم :

متقاضی می‌تواند همراه با اظهارنامه خود، طی اعلامیه‌ای حق تقدم مقرر در کنوانسیون پاریس برای حمایت ازمالکیت صنعتی مورخ ۱۲۶۱ هجری شمسی (۲۰ مارس ۱۸۸۳ میلادی‌) و اصلاحات بعدی آن را درخواست نماید. حق تقدم می‌تواند براساس یک یا چند اظهارنامه ملی یا منطقه‌ای یا بین‌المللی باشد که در هر کشور یا برای هر کشور عضو کنوانسیون مذکور تسلیم شده است‌. درصورت درخواست حق تقدم‌:

الف ـ اداره مالکیت صنعتی از متقاضی می‌خواهد ظرف مدت معین‌، رونوشت اظهارنامه‌ای را ارائه دهد که توسط مرجع ثبت اظهارنامه‌ای که مبنای حق تقدم است‌، گواهی شده باشد.

ب ـ با پذیرش درخواست حق تقدم حمایتهای مذکور در کنوانسیون پاریس شامل آن خواهد بود.

درصورت عدم مراعات شرایط مندرج در این ماده و مقررات مربوط به آن‌، اعلامیه مذکور کان‌لم‌یکن تلقی می‌شود.

حقوق ناشی از گواهینامه ثبت طرح صنعتی شامل موارد زیر نمی شود:

۱   ـ بهره‌برداری از کالاهایی که توسط طراح یا با توافق او در بازار ایران عرضه می‌شود.

۲ـ استفاده از وسایل موضوع طرح صنعتی در هواپیماها، وسائط نقلیه زمینی یا کشتی‌های سایر کشورها که به طور موقت یا تصادفاً وارد حریم هوایی‌، مرزهای زمینی یا آبهای کشور می‌شود.

۳ـ بهره‌برداری هایی که فقط با اهداف آزمایشی درباره طرح ثبت شده انجام می‌شود.

۴ـ بهره‌برداری توسط هر شخصی که با حسن نیت قبل از تقاضای ثبت طرح صنعتی یا در مواقعی که حق تقدم تقاضا شده است‌، قبل از تاریخ تقاضای حق تقدم همان اختراع‌، از اختراع استفاده می کرده یا اقدامات جدی و مؤثری جهت آماده شدن برای استفاده از آن در ایران به عمل آورده است‌.

ثبت دو یا چند طرح صنعتی در یک اظهارنامه :

 دو یا چند طرح صنعتی را می‌توان در یک اظهارنامه قید و تسلیم نمود، مشروط بر آن‌که مربوط به یک طبقه‌بندی بین‌المللی و یا مربوط به یک مجموعه یا ترکیبی از اجزاء باشد.

ممکن است در اظهارنامه درخواست شود که انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی از تاریخ تسلیم اظهارنامه حداکثر تا دوازده ماه و یا اگر ادعای حق تقدم شده است از تاریخ حق تقدم به تأخیر افتد.

متقاضی می‌تواند تا زمانی که اظهارنامه در جریان بررسی است‌، آن را مسترد نماید.

  بررسی‌، ثبت و انتشار آگهی طرح صنعتی :

الف ـ تاریخ اظهارنامه همان تاریخ تسلیم آن به اداره مالکیت صنعتی است‌، مشروط بر این که در زمان تسلیم‌، اظهارنامه حاوی کلیه اطلاعاتی باشد که شناسایی متقاضی و همچنین نمایش گرافیکی کالای متضمن طرح صنعتی را میسر سازد.

ب ـ اداره مالکیت صنعتی پس از وصول اظهارنامه‌، آن را ازنظر مطابقت با مفاد ماده (۲۲) و نیز این‌که طرح صنعتی مذکور، وفق مقررات مندرج در ماده (۲۰) و بند (و) ماده (۴) و مقررات مربوط می‌باشد، بررسی می‌کند.

ج ـ درصورتی که اداره مالکیت صنعتی تشخیص دهد شرایط موضوع بند (ب‌) این ماده رعایت شده است طرح صنعتی را ثبت و آگهی مربوط را منتشر و گواهی ثبت آن را به نام متقاضی صادر می‌نماید در غیر این‌صورت اظهارنامه را مردود اعلام می‌کند.

د ـ هرگاه درخواستی طبق ماده (۲۵) ارائه شده باشد، پس از ثبت طرح صنعتی ، نمونه طرح و مفاد اظهارنامه منتشر نمی‌شود. در این صورت اداره مالکیت صنعتی‌، یک آگهی حاوی تأخیر انتشار طرح صنعتی مذکور و اطلاعات مربوط به هویت مالک طرح ثبت شده و تاریخ تسلیم اظهارنامه و مدت تأخیر مورد درخواست و سایر امور ضروری را منتشر می‌کند.

پس از انقضاء مدت تأخیر درخواست شده‌، اداره مالکیت صنعتی آگهی طرح صنعتی ثبت شده را منتشر خواهد کرد. رسیدگی به دعوی راجع به یک طرح صنعتی ثبت شده درمدت تأخیر انتشار آگهی مشروط به آن است که اطلاعات مندرج در دفاتر ثبت و اطلاعات مربوط به پرونده اظهارنامه به شخصی که علیه او دعوی اقامه می‌شود به طور کتبی ابلاغ شده باشد.

حقوق ناشی از ثبت طرح صنعتی‌، مدت اعتبار و تمدید:

الف ـ بهره‌برداری از هر طرح صنعتی که در ایران ثبت شده باشد، توسط اشخاص‌، مشروط به موافقت مالک آن است‌.

ب ـ بهره‌برداری از یک طرح صنعتی ثبت شده عبارت است از: ساخت‌، فروش و وارد کردن اقلام حاوی آن طرح صنعتی‌.

ج ـ مالک طرح صنعتی ثبت شده‌، می‌تواند علیه شخصی که بدون موافقت او افعال مذکور در بند (ب‌) این ماده را انجام دهد یا مرتکب عملی شود که عادتاً موجبات تجاوز آینده را فراهم آورد، در دادگاه اقامه دعوی نماید.

د ـ مدت اعتبار طرح صنعتی پنج سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن خواهد بود. این مدت را می‌توان برای دو دوره پنجساله متوالی دیگر پس از پرداخت هزینه مربوط تمدید نمود. پس از انقضاء هر دوره که از پایان دوره شروع می‌شود، یک مهلت شش ماهه برای پرداخت هزینه تمدید گردیده و همچنین جریمه تأخیر در نظر گرفته خواهد شد.

اظهارنامه ثبت طرح صنعتی :

اظهارنامه طرح صنعتی باید شامل موارد زیر باشد :

۱-  اسم، نشانی، کدپستی، شماره ملی، تابعیت و سمت متقاضی یا نماینده قانونی وی و در صورتی که متقاضی شخص حقوقی است، ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت، مرکز اصلی و در صورت لزوم هر شناسه دیگر الزامی است؛

۲-  اسم، اقامتگاه و کد پستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ‌ها  در ایران را دارند، در صورتی که متقاضی مقیم ایران نباشد؛

۳-     اسم و اقامتگاه طراح در صورتی که متقاضی همان طراح نباشد؛

۴-     ذکر کالا و طبقه‌ای که متقاضی درخواست ثبت طرح برای آن را دارد؛

۵-     تاریخ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهی‌نامه طرح صنعتی در خارج، در صورت درخواست حق‌تقدم؛

۶-     تعیین ضمائم.

تبصره ۱ –  در صورت تسلیم اظهارنامه و سایر اسناد مربوط توسط اشخاص حقوقی، امضای آن‌ها از طرف اشخاص مجاز، ضروری است.

تبصره ۲- اسم و نشانی متقاضی مقیم خارج از کشور علاوه برفارسی باید به حروف لاتین باشد و با همان حروف نیز ثبت و آگهی شود.

نکته : در صورتی که متقاضی، دو اظهارنامه دارای طرح‌های صنعتی مشابه را در یک تاریخ تسلیم نماید، بنابه درخواست متقاضی، مرجع ثبت می‌تواند یکی از اظهارنامه‌ها را به عنوان طرح صنعتی اصلی و دیگری را به صورت طرح صنعتی متمم بپذیرد.

مدارک لازم برای ثبت طرح صنعتی :

مدارک زیر باید ضمیمه اظهارنامه شوند:

۱-     مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح؛

۲-     مدارک نمایندگی، در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید؛

۳-     اگر طرح صنعتی دو بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه؛

۴-   اگر طرح صنعتی سه بعدی باشد، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده از تمامی جوانب طرح؛

۵-    در طرح صنعتی سه بعدی، مرجع ثبت می‌تواند ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه درخواست نماید. اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه می‌دهد، باید حداکثر ۲۰×۲۰×۲۰ سانتی متر و وزن آن حداکثر ۲ کیلوگرم و از ماده‌ای بادوام و غیرفاسد شدنی باشد. شکل‌های گرافیکی و ترسیم شده باید حداکثر در ابعاد ۲۰×۱۰ سانتی متر بوده و قابل نصب بر چهار صفحه مقوا در قطع A4  و با جوهر مشکی باشد؛

۶-     درخواست کتبی به تأخیر انداختن انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی و تعیین مدت آن، در صورت تمایل؛

۷-     درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح، چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود؛

۸-  رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه و در صورتی که اظهارنامه شامل دو یا چند طرح صنعتی است، رسید مربوط به پرداخت هزینه‌های اضافی؛

۹-     مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف ۱۵ روز از آن تاریخ تسلیم شود.

 تبصره ۱- طرح چاپ شده اشکال و تصاویر گرافیکی یا ترسیم شده، موضوع بندهای ۳ و   ۴ فوق، باید حداکثر در ابعاد ۲۰×۲۰ سانتی متر باشد و در آن رنگی بودن یا نبودن اشکال و تصاویر تصریح گردد.

تبصره ۲- در صورت ارائه ماکتی از مدل طرح، مرجع ثبت می‌تواند ماکت مزبور را ممهور به مهر و تاریخ نموده به متقاضی اعاده نماید.

تبصره ۳- در فرضی که اظهارنامه حاوی طرح‌های صنعتی متعدد باشد، تصاویر یا اشکال یا مدل‌ها به صورت جداگانه ارائه شده و به وسیله شماره از یکدیگر متمایز می‌گردند.

مدارک لازم برای درخواست حق تقدم :

  در صورتی که متقاضی طبق ماده ۹ قانون، درخواست حق تقدم کرده باشد، هنگام تقاضای ثبت طرح صنعتی باید درخواست خود را که حاکی از این حق باشد، به مرجع ثبت تسلیم نماید. این درخواست باید مشتمل بر نکات زیر باشد:

۱-     تاریخ و شماره اظهارنامه اصلی؛

۲-     طبقه‌بندی بین‌المللی مرتبط با اظهارنامه اصلی؛

۳-  کشور یا کشورهایی که اظهارنامه اصلی در آنجا تسلیم شده است و چنانچه اظهارنامه منطقه‌ای یا بین‌المللی مبنای حق تقدم باشد، ذکر مأخذ آن.

در صورتی که متقاضی مدعی دو یا چند اظهارنامه پیشین باشد، مدت حق تقدم از زمان مقدم‌ترین آن‌ها محاسبه می‌شود.

مدت زمان حق تقدم در ثبت طرح صنعتی :

مدت زمان حق تقدم در ثبت طرح صنعتی، ۶ ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه اصلی خواهد بود. در این مورد روز تسلیم جزء مدت محسوب نخواهد شد و اگر آخرین روز مصادف با روز تعطیل باشد، این مدت تا آخرین ساعت اولین روز اداری بعد از روز تعطیل محاسبه خواهد شد.

استفاده از مهلت ارفاقی در ثبت طرح صنعتی :

استفاده از مهلت ارفاقی مقرر در بند هـ ماده ۴ قانون برای ثبت طرح صنعتی ، با انجام ثبت تغییرات طرح صنعتی ، مشمول مقررات ماده ۲۶ این آیین‌نامه خواهد بود.

استفاده از مهلت ارفاقی مقرر در بند هـ ماده ۴ قانون از جمله ناظر بر موارد زیر است:

۱-  افشاء به دلیل یا در نتیجه سوء استفاده اشخاص ثالث یا ذی‌حق قبلی متقاضی انجام شده باشد؛

۲- افشاء در نتیجه شرکت در یک نمایشگاه رسمی باشد که در این فرض متقاضی باید گواهی شرکت در این نمایشگاه را که به تأیید مسئولان ذی‌ربط رسیده همراه با درج این مطلب که اختراع فقط در نمایشگاه مذکور به نمایش گذاشته شده است، ظرف ۳۰ روز از تاریخ تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت تسلیم نماید.

تبصره – منظور از نمایشگاه رسمی نمایشگاهی‌است که توسط دولت یا ادارات ذی‌صلاح داخلی تشکیل می‌شود و یا توسط دولت یا اشخاص ذی‌صلاح در یک کشور عضو کنوانسیون پاریس و در سطح بین‌المللی برگزار می‌گردد. در فرض اخیر گواهی مسؤولان ذی‌ربط نمایشگاه رسمی باید به تأیید نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران رسیده باشد.)

متقاضی می‌تواند تا قبل از ثبت طرح صنعتی ، اظهارنامه خود را اصلاح کند، مشروط بر اینکه از حدود اظهارنامه نخست تجاوز ننماید. درخواست اصلاح با پرداخت هزینه مقرر در جدول هزینه‌ها انجام می‌پذیرد.

متقاضی یا نماینده قانونی او در هر زمان قبل ازثبت طرح صنعتی می‌تواند ضمن تسلیم درخواست کتبی به مرجع ثبت، اظهارنامه خود را مسترد دارد.

درصورت استرداد اظهارنامه، هزینه‌های پرداختی مسترد نخواهدشد.

انتقال مالکیت طرح صنعتی :

انتقال حق مالکیت ناشی از تسلیم اظهارنامه یا اعطای هرگونه اجازه بهره‌برداری از آن باید به درخواست کتبی هر ذی‌نفع به مرجع ثبت اعلام و در پرونده مربوط درج گردد. اعمال این تغییر منوط به پرداخت هزینه مقرر در جدول هزینه‌ها خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله « انتقال مالکیت طرح صنعتی » رجوع نمایید.

چه طرح هایی قابل حمایت نیستند :

طرح‌های صنعتی زیر قابل حمایت نیستند:

۱-     طرح‌هایی که جدید یا اصیل نباشند؛

۲-     طرح‌هایی که تنها در نتیجه عملکرد فنی محصول ایجاد می‌شوند؛

۳-     طرح‌های حاوی نمادها یا نشان‌های رسمی؛

۴-     طرح‌های مخالف نظم عمومی یا اخلاق حسنه.

طرح صنعتی جدید با رعایت مفاد ماده ۲۱ قانون، طرحی است که قبل از تسلیم اظهارنامه و یا قبل از تاریخ ادعای حق تقدم، همانند آن به عموم عرضه نشده باشد.

پیش تر گفتیم که طرح صنعتی در صورتی اصیل محسوب می‌شود که به‌طور مستقل توسط طراح پدید آمده و کپی و تقلید طرح‌های موجود نباشد، به نحوی که از دید یک کاربر آگاه، متفاوت از طرح‌هایی باشد که قبلاً در اختیار عموم قرار گرفته است.

آگهی ثبت طرح صنعتی در روزنامه رسمی :

مرجع ثبت پس از ثبت طرح صنعتی، مراتب را ظرف ۳۰ روز جهت اطلاع عموم در روزنامه رسمی آگهی می‌نماید. آگهی مزبور شامل موارد زیر می‌باشد:

۱-     شماره و تاریخ اظهارنامه؛

۲-     شماره و تاریخ ثبت طرح صنعتی؛

۳-     اسم و نشانی طراح مگر آن که طراح کتباً درخواست کند که نامش ذکر نشود؛

۴-     اسم و اقامتگاه متقاضی یا نماینده وی؛

۵-     ذکر کالا و طبقه‌ای که طرح مورد تقاضا مربوط به آن می‌باشد؛

۶-     تعیین تاریخ، محل و شماره حق تقدم، در صورت وجود؛

۷-     تصویر یا تصاویری که طرح را معرفی کند و تصریح به رنگی یا غیررنگی بودن تصویر؛

۸-      اشاره به ماکت طرح، در صورت ارائه؛

۹-     مدت اعتبار ثبت.

تبصره– هرگاه درخواستی طبق ماده ۲۵ قانون ارائه شده باشد، پس از ثبت طرح صنعتی، نمونه طرح و مفاد اظهارنامه منتشر نمی‌شود. در این صورت مرجع ثبت، یک آگهی حاوی تأخیر انتشار طرح صنعتی مذکور و اطلاعات مربوط به هویت‌مالک طرح ثبت شده و تاریخ تنظیم اظهارنامه و مدت تأخیر مورد درخواست و سایر امور ضروری را منتشر می‌کند. پس از انقضاء مدت تأخیر درخواست شده، مرجع ثبت آگهی طرح صنعتی ثبت شده را صادر و برای انتشار  تسلیم روزنامه رسمی خواهد کرد. هزینه انتشار آگهی‌های مذکور در این تبصره به عهده متقاضی ثبت طرح صنعتی خواهد بود.

ثبت طرح صنعتی در دفتر ثبت :

ثبت طرح صنعتی با قید مراتب زیر و طبق فرم (ط – ۲) در دفتر ثبت طرح صنعتی انجام می‌پذیرد:

۱- تاریخ کامل (ساعت،‌روز، ماه و سال) و شماره ثبت اظهارنامه؛

۲- تاریخ و شماره ثبت طرح صنعتی؛

۳- اسامی کالاها و طبقاتی که طرح صنعتی برای آن‌ها اختیار شده است؛

۴- ذکر مشخصات طرح یا طرح‌های صنعتی به طور اجمال با تعیین اجزایی که متقاضی می‌خواهد حق استعمال انحصاری آن را به خود اختصاص دهد؛

۵- در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن، تاریخ، شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم؛

۶- اسم، محل اقامت و تابعیت مالک طرح و نماینده او در صورتی که اظهارنامه توسط نماینده قانونی تسلیم شده باشد؛

۷- اسم و نشانی و تابعیت طراح، در صورتی که متقاضی شخص طراح نیست، مگر اینکه طراح کتباً تقاضا نموده باشد که اسمش در گواهی‌نامه طرح صنعتی ذکر نشود؛

۸- مدت اعتبار ثبت طرح صنعتی.

تبصره۱ –  در دفتر ثبت طرح صنعتی برای هر طرح دو صفحه اختصاص می‌یابد و هر تغییر و اصلاح و همچنین نقل و انتقالاتی که نسبت به طرح صنعتی صورت می‌گیرد، در صفحات مزبور قید می‌گردد.

تبصره ۲- درج مراتب فوق پس از تکمیل باید به امضاء مالک طرح صنعتی یا نماینده قانونی وی و همچنین رئیس اداره ثبت طرح‌های صنعتی برسد.

گواهی نامه ثبت طرح صنعتی :

پس از ثبت طرح صنعتی و انتشار آگهی مربوط به آن و تحویل نسخه منتشر شده یا منعکس درسایت روزنامه رسمی به مرجع ثبت، گواهی‌نامه‌ای طبق فرم (ط – ۳) که حاوی نکات زیر باشد با الصاق تصویر یک نمونه کامل از طرح و منگنه و ممهور کردن آن، به مالک طرح یا نماینده قانونی وی تسلیم می‌شود:

۱-     تاریخ وصول  اظهارنامه و شماره ثبت آن در دفتر ثبت اظهارنامه؛

۲-     تاریخ و شماره ثبت طرح یا طرح‌ها؛

۳-     اسم و اقامتگاه و تابعیت مالک طرح؛

۴-     اسم، نشانی و تابعیت طراح، مگر اینکه طراح کتباً از مرجع ثبت درخواست عدم ذکر اسم خود را نماید؛

۵-     ذکر کالا یا کالاهایی که طرح ثبت شده مربوط به آن‌ها می‌باشد و طبقه و یا طبقاتی که مورد تایید قرار گرفته است؛

۶-     مدت اعتبار طرح و تاریخ انقضای آن؛

۷-     ذکر تاریخ، شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم، در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن؛

۸-     تصویر یا تصاویری که طرح را معرفی کند و تصریح به رنگی یا غیررنگی بودن آن.

این گواهی نامه با استفاده از فناوری روز تهیه و به امضاء رئیس اداره ثبت طرح‌های صنعتی می‌رسد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله « گواهی نامه ثبت طرح صنعتی » رجوع کنید.

مراحل ثبت طرح صنعتی

۱-  ورود به سامانه اینترنتی اداره ثبت طرح های صنعتی .
۲- تکمیل  اظهارنامه اینترنتی
۳-  بررسی و کارشناسی جهت تأیید طرح و نبود ایرادات.
۴- صدور ابلاغیه پذیرش.
۵- اقدام متقاضی جهت تشکیل پرونده فیزیکی در اداره ثبت طرح های صنعتی.
۶- پرداخت هزینه های ثبتی قانونی.
۷-  دریافت شماره ثبت طرح صنعتی.
۸- ارسال جهت چاپ در روزنامه رسمی.
۹- صدور آگهی.
۱۰- دریافت سند تصدیق از طریق اداره ثبت طرح صنعتی.

مراحل ثبت الکترونیکی اظهارنامه طرح صنعتی

  • ورود به پورتال اداره کل مالکیت صنعتی به نشانی http://iripo.ssaa.ir
  • ورود به صفحه ی خدمات الکترونیکی:
  • ورود به  قسمت اداره ثبت طرح صنعتی.
  • انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه صنعتی.
  • تأیید و قبول تعهد بندی از قانون که متقاضی از طریق سیستم پیگیر پرونده خواهد بود و از روز ابلاغ، مهلت قانونی پاسخگویی به اخطار برای متقاضی شروع خواهد شد.
  • ورود به مراحل چهارگانه ثبت اظهارنامه
  • ورود به قسمت اطلاعات اظهارنامه
  • پر کردن اطلاعات مربوط به مالک اظهارنامه ( مشخص نمودن حقیقی یا حقوقی بودن و ایرانی یا غیر ایرانی بودن مالک ) و سپس ثبت موقت و دریافت کد رهگیری برای ذخیره اطلاعات وارد شده.
  • انتخاب گزینه  وکیل رسمی دادگستری در صورت داشتن وکیل برای افراد حقیقی.
  • انتخاب دفتر حقوقی به عنوان نماینده برای دفاتر حقوقی.
  • انتخاب گزینه ی نماینده قانونی در صورتی که شخص حقوقی دارای وکیل دادگستری باشد و آن شخص دریافت کننده ابلاغ ها باشد. و اگر وکیل نداشته باشد انتخاب گزینه صاحب امضاء یا مؤسسه.
  • پر کردن مشخصات اطلاعات و درج آدرس الکترونیکی و تلفن همراه شخص معرفی شده.
  • انتخاب فقط یک شخص حقیقی به عنوان دریافت کننده.
  •  ورود به مرحله ی ثبت مشخصات طرح و توضیح و توصیف آن.
  •  بارگذاری ضمایم
  •  پیوست کردن ضمایم مورد نیاز. جهت پیوست ابتدا گزینه بارگذاری پیوست را با توجه به متن خواسته شده مقابل گزینه راهنمای پیوست کلیک کنید. سپس گزینه ی Browse را انتخاب کرده و تصویر موردنظر را انتخاب نمایید و پیوست را ارسال کنید.
  •  تایید اطلاعات مرحله اول و دوم و بازبینی اطلاعات و ضمایم.
  • پرداخت هزینه بصورت الکترونیکی و دریافت شماره اظهارنامه. (پرداخت هزینه به منزله ی تایید و ثبت نهایی اظهارنامه تلقی شده و استرداد هزینه و تغییر اطلاعات و ضمائم امکان پذیر نمی باشد).

شایان ذکر است ،متقاضیان محترم علاوه بر ثبت اظهارنامه ی طرح صنعتی،می توانند سایر درخواست های خود را نظیر ویرایش اظهارنامه طرح صنعتی و چاپ و پیگیری اظهارنامه  از طریق همین سامانه اعلام نمایند و از تصمیم اداره مطلع شوند.
مرجع ثبت از تاریخ وصول ، اظهارنامه و ضمائم آن را از لحاظ رعایت جنبه های شکلی و سایر شرایط مقرر در قانون و همچنین تطبیق طبقه یا طبقات اعلامی با طبقه بندی بین المللی، مورد بررسی قرار می دهد.

ثبت طرح صنعتی با قید مراتب ذیل در دفتر ثبت طرح صنعتی انجام می پذیرد:

۱-تاریخ کامل(ساعت،روز،ماه و سال) و شماره ثبت اظهارنامه
۲-تاریخ و شماره ثبت طرح صنعتی
۳-اسامی کالاها و طبقاتی که طرح صنعتی برای آن ها اختیار شده است.
۴-ذکر مشخصات طرح یا طرح های صنعتی به طور اجمال با تعیین اجزایی که متقاضی می خواهد حق استعمال انحصاری آن را به خود اختصاص دهد.
۵-در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن،تاریخ،شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم.
۶-اسم،محل اقامت و تابعیت مالک طرح و نماینده او در صورتی که اظهارنامه توسط نماینده قانونی تسلیم شده باشد.
۷-اسم و نشانی و تابعیت طراح،در صورتی که متقاضی شخص طراح نیست،مگر اینکه طراح کتباَ تقاضا نموده باشد که اسمش در گواهی نامه طرح صنعتی ذکر نشود.
۸-مدت اعتبار ثبت طرح صنعتی
درج مراتب فوق پس از تکمیل باید به امضاء مالک طرح صنعتی یا نماینده قانونی وی و همچنین رئیس اداره ثبت طرح صنعتی برسد.

انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی

همان طور که گفته شد، به موجب ماده ۵۸ ، هر گاه تقاضای ثبت طرح صنعتی مورد پذیرش مرجع ثبت قرار گیرد ، مراتب به متقاضی اعلام و وی باید جهت پرداخت هزینه های مربوط به ثبت طرح صنعتی و انتشار آگهی اقدام نماید.آگهی مزبور شامل موارد ذیل است:
۱-شماره و تاریخ اظهارنامه
۲-شماره و تاریخ ثبت طرح صنعتی
۳-اسم و نشانی طراح مگر آن که طراح کتباَ درخواست کند که نامش ذکر نشود.
۴-اسم و اقامتگاه متقاضی یا نماینده وی
۵-ذکر کالا و طبقه ای که طرح مورد تقاضا مربوط به آن می باشد.
۶-تعیین تاریخ،محل و شماره حق تقدم،در صورت وجود.
۷-تصویر یا تصاویری که طرح را معرفی کند و تصریح به رنگی یا غیر رنگی بودن تصویر.
۸-اشاره به ماکت طرح،در صورت ارائه
۹-مدت اعتبار ثبت
مدت اعتبار طرح صنعتی پنج سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن خواهند بود. این مدت را می توان برای دو دوره پنج ساله متوالی دیگر پس از پرداخت هزینه مربوط تمدید نمود.پس از انقضاء هر دوره که از پایان دوره شروع می شود ، یک مهلت شش ماهه برای پرداخت هزینه تمدید گردیده و همچنین جریمه تاخیر در نظر گرفته خواهد شد.